Dačić na hitnom video sastanku članica CEI: Šef diplomatije načeo temu o stanju u Crnoj Gori

Autor:

Vesti

15.05.2020

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istupao je danas na vanrednom video sastanku premijera država članica Centralno-evropske inicijative.

RepublikaFoto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

Shvatajući ozbiljnost razmera pandemije, ministar Dačić je izrazio bezrezervnu podršku inicijativi Izvršnog sekretarijata i Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu sa kojom je započet rad Radne grupe Centralno-evropske inicijative.

- Ujedinjeni, delujući u duhu solidarnosti i regionalne saradnje, verujem da će naši napori doneti konkretne rezultate - naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost Centralno-evropskoj inicijativi koja je još jednom istupila kao višedecenijski stub saradnje našeg regiona objavivši vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namenjen i mikro, malim i srednjim preduzećima. 

Prepoznajući potrebu za ublažavanjem i sprečavanjem ekonomskih posledica po naše društvo, ministar Dačić je sa zadovoljstvom istakao da je Republika Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje naših ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona.

Dačić je podsetio da su Evropska komisija i članice Evropske unije pojedinačno izdvojile značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana Evropske unije i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama Centralno-evropske inicijative kojima je ona bila izuzetno potrebna.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tokom istupanja istakao da ne može da se ne osvrne na ozbiljnost situacije u Crnoj Gori. 

Šef srpske diplomatije je apelovao na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. U svom obraćanju Dačić je izneo da očekuje da će vladika i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu.

- Ovo govorim bez ikakve želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje - zaključio je Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading