(VIDEO) Vučić i Orban posle sastanka: Naši ekonomski odnosi nikada nisu bili razvijeniji

Autor: Republika

Vesti

15.05.2020

10:03 >> 10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban obraćaju se javnosti...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

- Naši ekonomski odnosi nikada nisu bili razvijeniji. Mi od početka ove godine imamo veliki rast trgovinske razmene. Imamo odličnu saradnju po svim pitanjima, zahvalan sam na svim mađarski investicijama koje su došle u Srbiju. Uskoro ćete moći da vidite jednu izuzetnu kompaniju u prerađivačkoj industriji u jednom Arilju kao rezultat naše saradnje - rekao je Vučić.

- Zahvalan sam Ištvanu Pastoru koji je uspostavljao te mostove između naša dva naroda. Mađarski narod živi kod nas, i ti onosi su odlični, nema nikakvih problema niti razlika. Od Mađarske smo dobili i pomoć i podršku u borbi protiv koronavirusa, istovremeno mi smo danas razmatrali i situaciju u celom regionu, govorili smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji, o odnosu velikih sila prema tom problemu. Ja moram da kažem da sam zahvalan Orbanu što iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova pokušavaju da na pravi način shvate naše stavove po tom pitanju - rekao je predsednik Srbije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Orban i Vučić

- Želim još jedanput da se zahvalim na pažnji koju poklanja našoj zemlji, što mu nije teško da dođe ovde da razgovaramo. Hvala za izuzetne bilateralne odnose, posao svih u budućnosti biće da ih sačuvaju jer bolje komšijske odnose od ovih koje mi imamo, teško je imati. Predlažem da imamo jednu prijateljsku konkurenciju u tome ko će da ima veći privredni rast u Evropi - rekao je Vučić.

- Pozdravljam vas od srca. Želim da zahvalim predsedniku Vučiću što je omogućio da se tokom pandemija koronavirusa tako često konsultujemo i pomažemo jedni drugima. Dobro je doći u Beograd, Mađari vole ovaj grad, a drugi razlog je političke prirode, da se međusobno ohrabrujemo ne samo rečima već i delima. Mi smo uspeli i u Srbiji i u Mađarskoj da obuzdamo pandemiju, a sada je potrebno da se borba nastavi u smislu da razvijamo i oporavimo ekonomiju - rekao je Viktor Orban.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Viktor Orban

- Mađarska će sa zadovoljstvom prihvatati investicije iz Srbije i mogu da kažem da već postoje neke investicije koje se realizuju kod nas, a dolaze iz Srbije i mi im pružamo podršku. Izgradnja brze pruge od Budimpešte do Beograda se sada ubrzano odvija, a imaćemo i izgradnju zajedničkog gasovoda. Evidentni su zaista rezultati srpske privrede, a mi moramo da se potrudimo da budemo korak uz korak sa rezultatima Srbije, u evropskim odnosima Srbija je ponovo stekla veliki ugled i mi to pozdravljamo jer vidimo da je Srbija sve jača i jača i to doprinosi razvoju celog regiona - rekao je Orban.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Kako će Mađarska pomoći Srbiji na evropskom putu?

- Mi treba da priznamo i da kažemo koliko je Srbija važna, mi najviše možemo da pomognemo tako što ćemo da kažemo da je Srbija jedna ugledna zemlja i da bez nje Balkan ne može da bude stabilan. Evropskoj uniji je Srbija daleko važnija danas nego ranije, to se iz Budimpešte i te kako vidi. Mi možemo da delujemo tako što ćemo drugim zeljama koje ne vide koliko Srbija napreduje - da im to predočimo i da iz upoznamo sa tim - rekao je Orban.

- Osim toga naše iskustvo u evrointegracionom postupku možemo da podelimo sa Srbijom i naravno da kada dođe do toga da se odlučuje o ulasku Srbije u EU, Srbija može da računa na glas Mađarske - zaključio je Orban. 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

- Da li smo mi bilo šta loše dobili od Mađarske, je l znate neku zemlju ko je bio glasniji da zaštiti prava Srba u regionu, koliko zemalja znate da su više od Mađarske ulagale u Srbiju? Ne pada mi na pamet da govorim loše o našim mađarskim prijateljima, ja radim u interesu svoje zemlje i svog naroda - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Aleksandar Vučić

- Viktor je bio jedini koji je rekao da je više Srbija potrebna Evropskoj uniji, nego Evropska unija Srbiji. I to je ponovio više puta, to su čuli i Merkelova i svi lideri. Rekao je kada bi svi imali odnos prema manjinama kao što Srbija ima gde bi nam kraj bio. I sad ja treba da kažem nešto loše o ljudima i šta mi ko može? Pobedite me na izborima! Ja neću da se dodvoravam svetskim medijima, i čestitaću svaki put Mađarskoj kada niže uspehe. Nagledao sam se ja svega po Evropi i svetu i znam ja dobro ko pomaže, a ko ne pomaže dovoljno. Mađarska je uvek pomagala Srbiji i ja sam zahvalan - rekao je predsednik Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Milasin

15.05.2020 10:27

PodrškA i poverenje između dva naroda na prvom mestu.

Vesna

15.05.2020 10:30

Zajedno napredujemo i idemo napred.

nenad

15.05.2020 10:30

Dobri odnosi dva naroda.

Miloš

15.05.2020 10:31

Ekonomski odnosi ove dve uspešne države su stabilni i zadovoljavajući.