Zbog haosa ispred Skupštine, Bošku sledi 5 godina zatvora

Autor:

Vesti

13.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideru Dveri Bošku Obradoviću preti kazna zatvora do pet godina ako se utvrdi da je odgovoran za incidente ispred Skupštine Srbije, gde je sa grupom pristalica vređao parlamentarce i povredio poslanika SNS Marijana Rističevića, pa čak pokušao i da se fizički obračuna sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, kojem je pretio hapšenjem kad sa Savezom za Srbiju Dragana Đilasa dođe na vlast.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Incident ispred zgrade Skupštine Srbije

Protiv Obradovića i još tri osobe juče je podneta krivična prijava zbog učešća u tim izgredima na stepeništu parlamenta proteklog petka, kada je tokom batinanja Rističeviću pocepan sako i povređeno uvo. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, naime, potvrdilo je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon prikupljanja potrebnih obaveštenja i podataka podnelo krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv Obradovića i M. Đ, D. Đ. i S. M.

Martinović prekinuo štrajk glađu

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Martinović

Posle tri dana, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da prekida štrajk jer je ispunjen zahtev zbog koga se pre tri dana odlučio na ovaj radikalan korak.

- Tužilaštvo je konačno reagovalo povodom brutalnog nasilja poslanika Boška Obradovića, koji je u petak zajedno sa svojim pristalicama pretukao našeg kolegu Marijana Rističevića. Nisam zadovoljan saopštenjem tužilaštva, trebalo je da reaguju oštrije i brže - rekao je Martinović.

- Oni se sumnjiče da su 8. maja bili među učesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine kada je došlo do povređivanja poslanika Rističevića, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra Lončara. Tom prilikom su i drugi poslanici koji su ulazili u Skupštinu takođe grubo vređani. Tužilaštvo će sprovesti dokazne radnje saslušanjem okrivljenih, ispitivanjem oštećenih i drugih svedoka ovog događaja u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja i krivice osumnjičenih - saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo će sprovesti dokazne radnje saslušanjem okrivljenih, ispitivanjem oštećenih i drugih svedoka

Nakon toga, dodaje se, biće doneta odluka o daljem toku postupka. Kazne za nasilničko ponašanje, prema članu 344 Krivičnog zakonika, do pet godina zatvora.

Sako za Rističevića, knjiga za Obradovića

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marijan Rističević

Opozicionari Saveza za Srbiju Dragana Đilasa juče su potvrdili da je navodni štrajk Obradovića za njih zapravo samo još jedna u nizu njihovih lakrdijaških perfomansa. Tako je Janko Veselinović iz SZS ispred parlamenta doneo sako namenjen Rističeviću. Ne smatraju da je to neumesno, iako nije suština u Rističevićevom sakou, već fizičkom napadu na njega, već da "cepanje sakoa", kako su izjavili, ne može da se uporedi s razbijanjem glave Borka Stefanovića u Kruševcu.

I lider DS Zoran Lutovac obišao je lidera Dveri i doneo mu, kako je kazao Obradović, knjigu "Srce kuca, tu je" o njihovom omiljenom bendu "Partibrejkersima".

Obradović je na stepeništu parlamenta nastavio štrajk glađu, koji je započeo u nedelju, kopirajući samostalnog poslanika Miladina Ševarlića. Pošto su mu, kako je kazao, ukrali i obesmislili čin, Ševarlić je odustao od protesta u ponedeljak. Obradović je i drugu noć proveo u parlamentu, gde se odmarao, a kako tvrde neke njegove kolege poslanici, i jeo. Istovremeno, skoknuo je i do Ustavnog suda, gde je juče predao inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o nastavku izbornog procesa posle vanrednog stanja. On traži da se izbori, zakazani za 21. jun, odlože za šest meseci.

Radulović skuplja potpise za izbore

I "Dosta je bilo" Saše Radulovića izlazi na predstojeće izbore. Iz tog pokreta su saopštili da su juče počeli da prikupljaju potpise za republičku i lokalne izborne liste.

Jeremić: Neću da učestvujem u nasilju

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Vuk Jeremić

Savez za Srbiju praktično se raspao, samo što to izgleda još nije ozvaničeno.

- Narodna stranka ne podržava nasilje kao sredstvo političke borbe, kao ni druge oblike ekstremizma, koji za svoju posledicu mogu imati ugrožavanje bilo čijeg zdravlja i bezbednosti - dolazilo to od predstavnika vlasti ili opozicije - napisao je Jeremić na Tviteru.

Pored Jeremića, Obradovićevo divljanje i prebijanje poslanika osudio je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, dok su ostali lideri SZS Dragan Đilas, Janko Veselinović, Zoran Lutovac i Borko Stefanović redovnim obilascima lidera Dveri dali podršku Obradovićevim metodama.

Istovremeno, u DS se sprema pobuna. Naime, sednica GO DS mogla bi da bude održana 17. maja, kada bi Lutovac mogao da ostane bez liderske pozicije u partiji. Iako je on najavio da će se sednica održati 31. maja, grupa demokrata koja se zalaže za izlazak na izbore, a predvodi ih Radoslav Milojičić Kena uputio je poziv članovima da se okupe u nedelju na sednici GO u Sava centru. Lutovac bi tad trebalo da podnese izveštaj o radu.

- Članovi su nezadovoljni jer se više ne čuje politika DS, članstvo u SZS dosta generiše nezadovoljstvo, kao i odnos prema Obradoviću - rekao je izvor iz DS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (56)

Loading
Nemanja

13.05.2020 07:10

Mislim da je Bole konačno ugasio!

Vladan

13.05.2020 07:12

Da li to što mu preti znači i da će odležati tih 5 godina ili.... ?

Andrea

13.05.2020 07:13

Svako ko je spreman na nered i nasilje treba za to i da odgovara, niko ne zeli buku i takav nacin ophodjenja, kakav je to ugled i kako narod u tako nesto da veruje....

Dare

13.05.2020 07:14

U zatvor strpajte tog nasilnika!!!