Lončar: Sajam će raditi još minimum nedelju dana

Autor: Republika

Vesti

11.05.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremena bolnica na Sajmu ostaje da radi minimum još nedelju dana, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će za nedelju dana i Institut "Banjica" otpustiti kući sve kovid pacijenate i da će se za dve nedelje vratiti u redovne aktivnosti.

RepublikaFoto: Republika
Zlatibor Lončar

To su samo neki od zaključaka koji su doneti na današnjoj, redovnoj sednici ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica u Srbiji. Nakon "Banjice" iz kovid sistema izlazi i Opšta bolnica u Pančevu, za koju se procenjuje da će trebati dve nedelje da budu izlečeni trenutni pacijenti i još nedelju dana da se uradi dezinfekcija.

- Bolnica u Pančevu nam je važna zbog dijalize i i zbog regiona koji pokriva. Ona će ići u istu proceduru izlaska iz kovid sistema kao i Banjica. Nije jednostavno iz kovid bolnice vratiti se u nekovid bolnicu, mnogo toga mora da se ispoštuje, uradi, ne sme da bude propusta i posledica za pacijente - rekao je Lončar.

Ministar kaže da je Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta predviđa, ukoliko se budemo pridržavali svih mera, da u drugoj polovini juna nemamo pozitivnih na testiranju.

- Krenuo je da radi javni prevoz, kafići, restorani. Ako budemo odgovorni možemo da dođemo u fazu da krajem juna nemamo više pozitivnih, što bi bila velika pobeda - rekao je Lončar.

Direktor KBC Dragiša Mišović predložio je da pre izlaska bolnica iz kovid sistema epidemiolozi i infektolozi procedne situaciju, te možda da se izdvoji deo bolnice gde bi mogli da se smeste pacijenti koji su imali kovid -19, ali zbog osnovne bolesti kao što je multiplaskleroza, ne mogu da nastave lečenje na odeljenjima palijative.

RepublikaFoto: e-stock

- Treba nam pomoć i oko otvaranja porodilišta. Ostala porodilišta imaju izolacione blokove, pa bi mogli i mi tako da uredimo i da nastavimo sa redovnim programom - rekao je on.

Prof. Tatjana Pekmezović predstavila je matematički proračun koji su uradili epidemiolozi medicinskog fakulteta da, ukoliko se nastavi sa pridržavanjem mera, poslednji slučaj zaraženih trebalo bi da bude 25. juna, a već od 15 maja broj novozaraženih pašće ispod jedan odsto.

Direktor Instituta za ortopedsku hirurgiju Zoran Baščarević očekuje da će ta ustanova da kraja nedelje biti ispražnjena od pacijenata, a da će naredne nedelje dezinfikovati detaljno ceo objekat.

- Za to vreme treba testirati sve zdravstvene radnike. Za dve nedelje mogli bi da počnemo sa hitnom službom, a zatim ulazimo u operacije elektivnih pacijenata - naveo je on.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Mijomir Pelemiš

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da epidemija nije završena, da još uvek traje, samo ne u obliku u kom je bila.

- Sve ukazuje da se epidemija bliži kraju, a da li će biti iznenađenja to ćemo znati za sedam do deset dana. Ublažene su mere, a mislim da se dobar deo građana ne ponaša odgovorno - rekao je Pelemiš.

On je naglasio da građani moraju biti odgovorni, da je ukinuto vanredno stanje, ali da mere nisu ukinute.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading