Respiratori za Bežanijsku kosu, Tiršovu, Institut za majku i dete

Autor: Republika

Vesti

08.05.2020

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

KBC Bežanijska kosa dobila je danas dva respiratora, a Institut za majku i dete i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj po jedan.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

To su četiri od 50 respiratora koji će do kraja maja biti raspoređeni u zdravstvene ustanove u Srbiji, a donacija je stigla od Unicefa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je reč o respiratorima najnovije generacije na kojima može da se primenjuje invazivna i neinvazivna terapija.

On je naveo da je vrednost 50 respiratora, koje donira Unicef i koji će u bolnicama biti do kraja maja, više od milion dolara.

Lončar je rekao da je prioritet da se sada opreme sve neonatalne ustanove, da svako prevremeno rođeno dete ima pored sebe respirator, monitor i inkubator.

Ministar je rekao da su iz epidemije virusa korona izvučene pouke i da će se proširivati i dodatno opremati intenzivne i poluintenzivne nege.

Direktorka Unicefa za Srbiju Redina de Dominićis rekla je da su respiratori nabavljeni u saradnji sa privatnim sektorom.

Ona je navela da je Unicef zajedno sa Ministarstvom zdravlja identifikovao potrebe i odredio zdravstvene ustanove kojima su respiratori potrebni, kao i da će saradnja biti nastavljena i dalje.

Vrednost jednog respiratora je 21.600 dolara, a za prva četiri koji su danas dodeljena izdvojeno je 86.400 dolara. Svih 50 koštaju 1.080.000 dolara.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković rekla je da je ovo veliki dan za tu zdravstvenu ustanovu i da će sa novom opremom nastaviti da leče pacijente po najvišim standardima.

Ona se zahvalila Unicefu na donaciji u ime zaposlenih, ali i svih pacijenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading