Dačić i Godfri: Srpsko-američka saradnja tokom pandemije je jasan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa!

Autor: Republika

Vesti

07.05.2020

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Entonija Godfrija.

RepublikaFoto: www.mfa.gov.rs
Foto: Ilustracija

Tokom susreta, ministar Dačić je informisao američkog ambasadora da je Narodna Skupština na jučerašnjoj sednici ukinula vanredno stanje u Republici Srbiji koje je uvedeno 15. marta i da je nastupila faza popuštanja mera koje su donete u cilju sprečavanja širenja pandemije izazvane korona virusom. 
Ambasador Godrfri je pohvalio aktivnosti Vlade Srbije koje su preduzete u borbi protiv korona virusa ističući da Vlada može biti ponosna jer je merama koje je donosila uspela da sačuva ljudske živote. 

Sagovornici su se saglasili da srpsko-američka saradnja u najkritičnijim periodima krize predstavlja jasan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa, ali i prijateljstva srpskog i američkog naroda. Podvučeno je da solidarnost, kao univerzalna vrednost, ne sme biti zaboravljena ni u najtežim trenucima i da su dve zemlje to pokazale svojim primerima u ovoj krizi. 

Ambasador Entoni Godfri je najavio novu pomoć SAD u vidu medicinske opreme  koja bi posredstvom Svetske zdravstvene organizacije uskoro trebala da stigne u Srbiju. Pohvalio je solidarnost koju je Srbija pokazala učešćem na donatorskoj konferenciji, kao i kroz pomoć koju je uputila regionu.

Ministar Dačić je istakao da je doniranjem dva miliona evra na konferenciji „Globalni odgovor na Koronavirus“ Srbija pokazala  spremnost da i u najtežim trenucima pruži pomoć i drugima. Ministar je ponovio da visoko uvažavamo pomoć koju je američka strana uputila Republici Srbiji u borbi protiv pandemije u vidu testova i opreme za ranu detekciju korona virusa. 

Ambasador Entoni Godfri je tokom razgovora predstavio Deklaraciju o principima Međunarodne alijanse za verske slobode i pozvao Republiku Srbiju da se pridruži ovoj inicijativi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading