(VIDEO) U Srbiji koronavirusom ukupno zaraženo 9.791 ljudi, umrlo 203! Dok imamo 114 zaraženih za 24 sata, epidemija nije gotova

Autor: Republika

Vesti

06.05.2020

13:05 >> 13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na redovnoj konferenciji o koronavirusu, koja se zbog olakšanih okolnosti sada održava na svaka tri dana, lakeri iznose najnovije podatke o broju zaraženih, umrlih i izlečenih.

Do sada je u Srbiji koronavirusom zaraženo 9.791 osoba, a ukupno je umrlo 203 osobe, rečeno je na konferenciji.

- Kada su u pitanju ustanove socijalne zaštite do današnjeg dana ovaj virus je potvrđen kod 273 korisnika. Ovaj virus je potvrđen u 24 ustanove ovog tipa - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. 

- Svuda postoje zaposleni koji vode računa o zaštiti na radu, ako postoji tzv. interna kontrola ona to mora da kontroliše. Neke mere moraju da se provedu, dezobarijere, centralna klima da se ne koristi - rekao je dr Predrag Kon. 

- Sve stanove i firme su dobile preporuke kako treba da rade - dodala je dr Kisić Tepavčević.

- Za nas je osnovna mera prevencije ta distanca koja je veoma važna da bi se širenje virusa sprečilo. Nošenje maski u zatvorenim prostorima, zatim provetravanje prostorija, pranje ruku. Moramo da učinimo sve da ovaj virus nestane iz naše populacije - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

- Imamo informacije da je virus oslabio i da polako možemo da se vraćamo u normalne tokove, ali ne smemo da zaboravimo da virus još postoji - rekla je Kisić Tepavčević.

- Gradski saobraćaj je i dalje zabranjen za sve ostale, osim za zaposlene jer opasnost od širenja virusa upravo u prevozu je veoma velika - rekao je dr Kon. 

- U ovom momentu ne, ali u bliskoj budućnosti da - odgovorila je dr Kisić Tepavčević na pitanje novinara o testiranju radi ulaska u drugu zemlju.

- Nije ništa neistinito što je izneo prof. Nestorović, osim što je on uvek optimističniji od nas. Ja ne bih rekla da su to suprotna  mišljenja, već gledamo iz različitih apekata. Svi bismo voleli da je tako, i mi idemo ka tome, o tome vas svakodnevno obaveštavamo - rekla je dr Kisić Tepavčević. 

- Epidemiolog ne može da kaže kada ima 114 zaraženih da je epidemija gotova, to je jednostavno tako. Teoretisanje po tom pitanju smatram da nije prihvatljivo jer mi možemo da pričamo o tome da virus slabi, ali kada pred javnošću kada pričamo moramo da budemo obazrivi jer neko to može bukvalno da shvati, ode i zarazi se - rekao je Kon. 

Lekari su se složili da preporuka o ceni zaštitnih maski kada se ukine vanredno stanje treba da se reguliše. Kako je objasnila dr Kisić Tepavčević, maske jesu obavezne, ali one mogu da budu i pamučne tj. mogu da se sašiju, a za rukavice je dodala da one nisu zamena za praje ruku, kao i da nisu toliko efikasne u zaštiti, jedino su nužne u gradskom prevozu. 

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Vraćamo se u život, i nije to život na kakav smo navikli. Kada je u pitanju gradski saobraćaj, tek onda kada se on vrati u normalu, tek tada možemo da kažemo da se život vratio u normalu - rekao je dr Kon. 

Lekari su objasnili i kada zaražena osoba koja se izleči, može da se vrati normalnom životu. 

- Nakon prvog negativnog testa ide u kućnu izolaciju na 14 dana, nakon toga ako test ponovo bude negativan onda se vraća u zajednicu. Takvi ljudi su dobri za stvaranje kolektivnog imuniteta i njih je dobro imati u okruženju - objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading