Posle sastanka sa Vučićem: Šta kažu lideri stranaka koji hoće na izbore?

Autor: Tanjug

Vesti

04.05.2020

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici opozicije koji su najavili učešće na predstojećim izborima izjavili su posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je razgovor bio očekivan, bez iznenađenja u vezi sa datumom izbora, a Miloš Jovanović, iz koalicije Metla, dodaje da je bio formalan i da su praktično legalizovane odluke koje su već donesene.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Imajući u vidu da će se, prema najavama, vanredno stanje ukinuti ove sedmice, termin izbora je, kažu, bio očekivan.

Nosilac liste Ujedinjene demokratske Srbije Marko Ðurišić rekao je za Tanjug da je prihvaćen njihov predlog da članovi RIK-a pri izradi Upustva za sprovođenje izbora konsultuju epidemiologe.


Ðurišić objašnjava da će biti potrebno da se naprave procedure za rad članova biračkih odbora, ali i za građane koji budu dolazili da glasaju.

- Što se tiče datuma, od početka je bila dilema 14. ili 21. juni, što je u granicama kada izbori mogu biti održani ukoliko se ove nedelje ukine vanredno stanje. Većina učesnika je bila za to da je primerenije da to bude kasnije - rekao je Ðurišić.
RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Marko Đurišić

Navodi da je bilo je reči o tehničkim stvaria, kao što je prikupljanje potpisa, a razgovaralo se i na koji način će se u tom smislu organizovati rad, kako će mediji pratiti učesnike izbora, jer će okupljanja, makar u prvim nedeljama kampanje biti zabranjena.


- Izrazili smo nadu da će možda na kraju biti moguće organizovati i neke skupove - rekao je Ðurišić.

Vlada Srbije će, kako je rečeno, prenosi Ðurišić, razgovarati i sa komercijalnim emiterima da pokriju kampanju, odnosno da ne bude samo plaćenog oglašavanja.

Ðurišić je poručio da je UDS spremna da izađe na izbore, jer je, kaže, to jedini način da se dođe do promene vlasti.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je ocenio da je astanak bio delimično formalan, jer je aktuelna vlast već donela neke odluke, dodajući da je sastanak bio neka vrsta legitimizacije tih odluka.
 
RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Miloš Jovanović

- Na stolu su bila dva datuma, većina aktera je bila da se izbori održe kasnije, a bilo je i predloga da se pomere za kraj avgusta. U slučaju da se epidemiloška situacija pogorša, ponovo će biti uvedeno vanredno stanje i neće se ići na izbore, ali epidemiološka procena za sada nije takva - istakao je Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, što se tiče kampanje, provejavalo je mišljenje da neće biti preterano terenska, a vlast se sa tim, kaže, nije saglasila do kraja.

- Nisam siguran da to treba raditi” -, rekao je Jovanović.

Navodi da je opozicija tražila “jače” medijsko prisustvo na javnom serviusa, ali i da se zamole drugi emiteri da se više prostora da debatama.

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić kaže da ih je vlast obavestila o proceni epidemiološke situacije i koje su “opcije u igri”.
 

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksanndar Šapić

Šapić je kazao da bi u slučaju da se izbori pomere bio prekršen ustav, jer se očekuje ukidanje vanrednog stanja ove nedelje.


- U skladu sa tim, dat je predlog zbog eventualnih mera i zdravstvenih razloga i dužeg zadržavanja kod notara da i opštine mogu da overavaju potpise i to je prihvaćeno - rekao je Šapić.

I Šapić je preneo da će se u slučaju pogoršanja situacije izborni proceš ponovo zaustaviti,a izbori odložiti sve dok se ne steknu uslovi za njihovo održavanje.

- Epidemilozi i struka očekuju da se već u junu značajno popuste stvari i da će čak možda moći da se održavaju skupovi, kao i da će maske i rukavice biti prošlost - rekao je Šapić.

Na podsećanje da je uči sastanka rekao da mu više odgovara da se izbori održe kasnije, Šapić kaže da je na današnjem skupu bilo ono što je očekivao, “a šta bi meni odgovaralo manje je važno”.

Šapić veruje da građani nisu željni kampanje i dodaje da će on pokušati da bude mudar i da ne pređe granicu ukusa, jer ukoliko se ona pređe, onda kampanja, kaže, gubi smisao.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Vesko

04.05.2020 19:02

Svako ima pravo na svoje mišljenje, da izrazi ono što smatra da treba, a niko nije uskraćen ni za kakvu informaciju o predstojećim izborima, kao i da niko nije dobio informacije kasnije ili u nepotrebno vreme.

mimi

04.05.2020 19:15

Ustav i zakon odredjuju datume izbora

Max

04.05.2020 19:41

Naravno da nekima iz opozicije ne odgovora ni jedan datum za održavanje izbora jer nemaju podršku naroda

Dragojlo

04.05.2020 20:49

Ustav je najvisi pravni akt jedne Drzave i to se nesme krsiti kada su izbori upitanju.