NEBULOZA: Opozicioni stručnjaci ne znaju šta piše u zakonu, ali znaju da je paljenje baklje krivično delo

Autor:

Vesti

04.05.2020

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicioni stručnjaci, advokati Božo Prelević i Borivoje Borović ocenili su da osobe koje su prethodnih noći palile baklje na krovovima zgrada počinile krivična dela, očigledno ne znajući šta piše u zakonu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, Prelević je izjavio da su akcijom paljenja baklji počinjena najmanje dva krivičlna dela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i izazivanje opšte opasnosti. 

Međutim, pogledajte šta kaže Član 17 zakona u kome se navodi da paljenje pirotehničkih proizvoda nije krivično delo, već prekršaj.

  • Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana - kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.
  • Ko prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica - kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Dakle, u pitanju je prekršaj, a ne krivično delo. Izuzetak je slučaj u Nišu gde se zapalila tenda od baklje, pa se zbog izazivanja opšte opasnosti tretira kao krivično delo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading