U utorak po prvih 30.000 dinara za 309 beogradskih umetnika

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.05.2020

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradskim umetnicima koji su u ustanovama kulture radili po ugovorima o delu biće isplaćeno za tri meseca, mart, april i maj, po 30.000 dinara kao pomoć, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

Vesić je naveo da su to umetnici bez stalnog radnog odnosa i za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplaćuju plate, zato je, podseća, Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne.

- Kada je počelo vanredno stanje Grad Beograd je odlučio da nađe način da pomogne svojim samostalnim umetnicima. Mi imamo 17 ustanova kulutre i osim onih umetnika koji su stalno zaposleni ima umetnika koji rade po ugovorima o delu i ti umetnici su ostali bez prihoda jer su ustanove kulture prestale da rade - rekao je Vesić Tanjugu.

Prva uplata od 30.000 dinara, koja je za mart, biće najkasnije u utorak, kaže Vesić, dok će kasnije biti isplaćene i za april i maj.

- Beogradski umetnici dobiće po 90.000 dinara kao vrstu pomoći dok ustanove kulture ne počnu da rade. Na taj način želimo da pokažemo našim umetnicima da Beograd misli o njima i da želimo da im pomognemo kako bi preživeli ovo teško vreme i prehranili svoje porodice - kaže Vesić.

Kako je objasnio, novac za to je obezbeđen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu koji ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da taj novac bude uplaćen direktno umetnicima.

Vesić navodi da se stanje polako normalizuje, te da će i ustanove kulture raditi, a umetnici uskoro nastaviti sa poslom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading