DOKTORKA DARIJA: Dobro bi bilo da imamo vakcinu za koronu, ali pošto nemamo moramo da se oslonimo na mere prevencije

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

30.04.2020

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, kaže za RTS da imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa u našoj populaciji, ali da on uvek može da pronađe put do osetljive osobe, zbog čega svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni rezervoari virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da smo za ovo vreme svi zajedno naučili dosta o korona virusu.

- Naučili smo kakve su preventivne mere koje i te kako daju efekta. Na početku, kada smo striktno pričali o pranju ruku, o fizičkoj distanci, svi su to sa skepsom primili i pitali zar u 21. veku nemamo ništa bolje da ponudimo kao način prevencije, a videli smo da to spasava živote - ističe doktorka Kisić Tepavčević.


Kaže da bi bilo jako dobro da imamo vakcinu i specifičan lek za korona virus, ali ga nemamo, pa moramo da se oslonimo na opšte mere prevencije koje su se dobro pokazale.

- Život mora da se nastavi svojim tokom, ali apsolutno moramo da mislimo na ovaj virus, bez obzira na to što su nam svi pokazatelji pozitivni kada je u pitanju epidemiološka situacija. Moramo da budemo svesni da ovaj virus cirkuliše u našoj populaciji i da može da pronađe put do osetljive osobe - upozorava doktorka Kisić Tepavčević.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sami možemo da učinimo puno, pre svega da sprečimo da se sami zarazimo i prenesemo infekciju na svoje najbliže.

- Nisu to oblici ponašanja koji treba da unose paniku. Ovaj virus se prenosi najlakšim mogućim načinom prenosa, međutim, nije to baš ni tako jednostavno ukoliko preduzimamo sve mere prevencije. Nije baš da možemo da se zarazimo ako prođemo pored osobe koja je rezervoar virusa, ipak je potrebna neka vrsta kontakta koja traje određeni broj minuta - procenjuje se između 10 i 20 minuta, bez ikakve zaštite - objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da je maksimalan domet kapljica koje mogu da prenesu virus metar i po ili dva, prilikom kijanja ili kašljanja, dok je za vreme običnog razgovora domet mnogo manji - do pola metra.

- Ukoliko ste sami kod kuće ili sa svojom porodicom, ne znači da treba da perete ruke na svakih pet minuta, ali svaki put kada ste bili napolju i u javnom prevozu, treba da operete ruke - ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da virus ne može da se zadrži dugo na rukama, ali ako se ruke operu vodom i sapunom onda to sigurno nije moguć put prenošenja.

- Ukoliko idete u zatvorene prostore gde je veći broj ljudi i gde ne znate da li je neko rezervoar zaraze, onda je logično da nosite masku, a osnovna mera prevencije je da izbegavate, koliko god možete, da idete u takve zatvorene prostore - kaže doktorka Kisić Tepavčević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading