Fabrici: Vakcina protiv korone biće dostupna i Srbiji

Autor: Blic, Republika

Vesti

30.04.2020

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se nada da će vakcina protiv koronavirusa, kada bude pronađena, biti dostupna i za Srbiju, te istakao da će na video-samitu EU i regiona biti reči o dugoročnom planu za ekonomski oporavak.

RepublikaFoto: Tanjug/B. Stekić
Sem Fabrici

Fabrici je rekao da u EU rade zajedno na vakcini protiv koronavirusa, koja će biti dostupna svima.

On je izrazio zadovoljstvo što se Srbija pre deset dana pridružila dogovoru EU o zajedničkoj nabavci medicinske opreme, te istakao da se nada da će se to odnositi i na vakcine kada budu dostupne, što je još jedan jasan pokazatelj koliko su Srbija i EU bliske.

- Postoje brojne kompanije i laboratorije koje rade na pronalaženju vakcine, ali potrebna je saradnja da se sakupi što više novca da se za što kraće vreme dođe do vakcine - rekao je Fabrici novinarima u Krnješevcima, nakon uručenja medicinske pomoći EU i Norveške Srbiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je dodao da je upravo zato Evropska komisija pokrenula globalnu inicijativu da 4. maja bude održana virtuelna donatorska konferencija za prikupljanje što više sredstava da naučnici što pre dođu do spasonosne vakcine.

Govoreći o video-samitu zapadnog Balkana, 6. maja, Fabrici je naveo da će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te da će lideri EU i regiona razgovarati o tome kako da se izbore sa pandemijom i ponovo pokrenu ekonomije.

On je naveo da je uoči ovog samita Evropska komisija opredelila 3,3 milijarde evra za region koje će biti usmerene za hitnu nabavku zdravstvene opreme i materijala, među kojima i respiratora.

- Drugi paket se odnosi na pomoć privrednom oporavku, odnosno 78 miliona evra za mala i srednja preduzeća, a treći je makrofinansijska pomoć od 1,5 milijardi evra povoljnih zajmova koje će davati Evropska investiciona banka - dodao je on.

Fabrici je naveo da će lideri na tom sastanku razgovarati i o dugoročnom planu za ekonomski oporavak, za koji se očekuje da će biti gotov do jeseni, a to će biti odgovor EU na ekonomske posledice pandemije.

- Ovaj plan za region će se izrađivati paralelno sa planom za EU, gledaćemo da pokrije isti ciklus, pomoć zdravstvenom sistemu, zelenu ekonomiju, digitalnu agendu. Ta dva plana ćemo paralelno izraditi do jeseni - rekao je Fabrici.

On je dodao da će se o ostalim dodatnim merama konkretnije znati nakon sastanka iduće nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading