(VIDEO) VUČIĆ U KRNJEŠEVCIMA: Hvala Norveškoj i EU na pomoći! Samo zajedno možemo da pobedimo koronavirus!

Autor:

Vesti

30.04.2020

09:03 >> 10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u magacinu medicinske opreme u Krnješevcima prisustvovao primopredaji medicinske opreme za borbu protiv Kovid-19 koju Srbiji doniraju Kraljevina Norveška i EU.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugene Jelstad, Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici

Primopredaji su prisustvovali, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugene Jelstad i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Primopredaja je obavljena u 11 sati, u magacinu "Milšed Grup", a predsednik je zahvalio norveškom ambasadoru na pomoći i naglasio da će respiratori koji su stigli biti raspoređeni po celoj Srbiji.

Srbija je spremna zahvaljujući našim prijateljima

- Spremamo se za drugi talas ako ga bude bilo, i zahvaljujući ovoj pomoći između ostalog to ćemo uspeti - rekao je Vučić.

- Veliko hvala zemljama EU i našim norveškim prijateljima. Zaista su pokazali veliku volju da nam pomognu. Živela solidarnost! - dodao je.

Vučić je rekao da samo zajedno možemo da pobedimo ovu bolest.

- Ukupno nam stiže 120 respiratora, i stotinu posebnih monitora. Mnogi su govorili da ćemo imati previše respiratora. Ali zahvaljujući tome mi ćemo imati mnogo kreveta na intenzivnoj nezi, imaćemo naše kapacitete da lečimo ljude od respiratornih problema. Sve ove najbolje mašine neće ostati samo u Beogradu, Nišu ili Kragujevcu. Oni će biti raspoređeni svuda po Srbiji, da ljudi ne zavise od toga kada će moći da budu transportovani u Beograd, i da osete mnogo veći nivo zdravstvene zaštite nego što smo osećali juče.

Evropska unija je uz Srbiju u borbi protiv korone

Novinarima se obratio i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

- Nije samo Srbija pogođena Kovidom-19, već čitav svet. Svi se zajedno bore sa ovom bolešću - rekao je Fabrici.

EU je uz Srbiju u borbi protiv korone od prvog dana. Do sada smo dopremili 12 kargo aviona sa 500 tona medicinske opreme.

- Naša donacija nije se odnosila samo na respiratore, već i na mnogo toga drugog. Između ostalog i na 100 trijažnih kontejnera postavljenih ispred bolnica širom Srbije, termometre, zaštitne maske... Sve to će nastaviti da dolazi tokom maja - navodi Fabrici.

- Evropska komisija je odredila 3,3 milijarde evra za pakete pomoći. Oni neće biti namenjeni samo za medicinsku opremu već i za oporavak ekonomije. Evropska unija želi da pomogne zemljama širom sveta da se što pre oporave - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Tija

30.04.2020 09:26

U borbi se prepozna podrska jacih od Srbije. Pomoc i podrska koja ce se ceniti.

olja

30.04.2020 09:27

U ovoj situaciji se pokažu pravi prijatelji.

Jelena

30.04.2020 09:30

Ovo je veoma znacajna pomoc Srbiji. Hvala Norveskoj sto je uz nas u ovim teskim trenucima. Samo ako budemo jedinstveni mozemo da pobedimo.

tina

30.04.2020 09:36

Vucic je danas prisustvovao primopredaji medicinske opreme za borbu protiv Kovid-19 koju su Srbiji donirale Kraljevina Norveska i Evropska Unija