Đilas i Jeremić na ivici tuče: U SZS stanje raspada

Autor:

Vesti

28.04.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez za Srbiju (SZS), u kom je i DS sa Zoranom Lutovcem na čelu, a kojim zapravo upravljaju Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, u potpunom je rasulu i pred raspadom. Đilas i Jeremić, kako saznaje Srpski telegraf, žestoko su se posvađali zbog (ne)učešća na izborima i u radu parlamenta.

Foto: Printscreen/N1/Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Do sukoba i to, kako svedoče očevici, na ivici fizičkog obračuna, došlo je tokom rasprave o tome da li poslanici SZS, posle više od godinu dana bojkota, treba danas da se vrate u skupštinske klupe i aktivno učestvuju u prvoj sednici parlamenta od početka pandemije koronavirusa. Svađa Đilasa i Jeremića odrazila se i na DS, gde se grupa poslanika sukobila sa Lutovcem jer, kako tvrde, slepo sluša Đilasa. Istovremeno, Obradović nastavlja da solira iako je dobio opomenu - poručili su da može da ide iz saveza ako nastavi da iskače i sprovodi politiku koja nije bliska ostalim članicama SZS.

BAŠ TEŠKE REČI

- Sukob tri lidera, koji već dugo tinja, kako zbog njihovih sujeta i ambicija ko je među njima šef opozicije tako i zbog razlike u borbi protiv vlasti, kulminirao je na prekjučerašnjem sastanku na kom je trebalo da odluče hoće li se poslanici pojaviti na zasedanju i da li će ići na izbore. Đilas je bio za to da se prekine bojkot, a Jeremić nipošto. Tu su se posvađali, razmenili teške reči, a sve je rezultiralo time da je Jeremićeva Narodna stranka saopštila u nedelju da nastavlja s bojkotom iako je preporuka SZS, u prevodu Đilasa, dva dana ranije bila da se učestvuje u radu parlamenta - priča izvor Srpskog telegrafa i nastavlja:

Vuk se nada, ali...

Narodna stranka Vuka Jeremića saopštila je da se nada da jedinstvo neće biti narušeno.

- Nadamo se da ranije postignuto jedinstvo svih koji žele da u Srbiji dođe do suštinskih promena nabolje neće biti narušeno - saopštila je NS.

- Đilas je bukvalno popizdeo kada je shvatio šta je Jeremić uradio. Ali je, zarad nekog prividnog jedinstva, popustio i povukao odluku da se prekine bojkot parlamenta, ali je rekao da će Jeremić ovo skupo platiti kad-tad, da će ga naučiti pameti. I dok oni ratuju, Obradović tera po svom i on će se možda i pojaviti u Skupštini, ali nije izvesno da će biti na zasedanju.

Predsedništvo DS donelo odluku da poslanici te stranke uđu u parlament

Sve to se, kako navodi, odrazilo i na stanje u DS.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Čelnici opozicije ispred zgrade Narodne skupštine

- Lutovac slepo sluša Đilasa, što je izazvalo opšti haos. Đilas mu je prvo naredio: "Tvoji poslanici idu u Skupštinu" i Lutovac je u nedelju veče organizovao Predsedništvo DS, ali na Vajber grupi, gde je odlučeno da naši poslanici idu u parlament. Kad je Jeremić na taj način lupio šamar Đilasu odlukom da poslanici NS nastavljaju bojkot, ovaj je pozvao Lutovca i rekao: "Tvoji neće ići u Skupštinu". I onda je Lutovac opet sazvao Vajber predsedništvo kako bi se odlučilo da ne idemo na zasedanje. To je suludo, oni se igraju Monti Pajtona. Ko je Đilas da komaduje po DS?! Od toga nema ništa - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz DS.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Sergej Trifunović, lider PSG, u svom stilu je na dobacivanje prolaznika odgovorio podignutim srednjim prstima obe ruke

MORAO DA PRIHVATI

Zato je, kako dodaje, grupa poslanika DS rešila da će se, ipak, pojaviti u Skupštini, a odluku je na kraju prihvatio i Lutovac, koji je kazao da će oni biti u holu parlamenta (pogledaj okvir).

Ko u klin, ko u ploču...

Predstavnici SZS i još nekih opozicionih pokreta su juče na konferenciji ispred Skupštine Srbije saopštili da stranke iz saveza neće učestvovati na današnjoj sednici parlamenta "jer ne žele da konvalidiraju gaženje Ustava".

Dok je poslanik NS Miroslav Aleksić poručio da oni ne žele da učestvuju u sednici Skupštine pošto je ona farsa i predstava, Lutovac je kazao da će opozicija biti u holu parlamenta, što može da svedoči o konfuziji u njihovim redovima.

Inače, najavili su da će poslanici i lideri SZS u četvrtak održati protest ispred Skupštine.

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da su u SZS hronično u stanju raspada i da je sasvim izvesno da će se to desiti zbog neslaganja Đilasa i Jeremića u vezi sa (ne)izlaskom na izbore:

- Savez nije napravljen na zajedničkoj političkoj platformi, već na mržnji prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i opsesivnoj želji da dođu na vlast iako za to nemaju realne šanse. Udružili su se kako bi ojačali svoje slabe stranke, ali zbog stalnih konfrontacija opstanak SZS deluje kao naučna fantastika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (60)

Loading
Natasa

28.04.2020 06:23

To je prava slika nase opozicije!

Milan

28.04.2020 06:27

Baš čudno. Takvi mozgovi sa takvom vizijom da se posvađaju.

Kaja

28.04.2020 06:28

Od njih nista pametno ne mozes ni ocekivati.

Maja

28.04.2020 06:42

Djilas dotice dno.