Sastali se Dačić i Bocan Harčenko: Srbija je zahvalna Rusiji na pomoći u borbi protiv korone!

Autor: Republika

Vesti

27.04.2020

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Tokom susreta, ministar Dačić zahvalio je ambasadoru Bocan-Harčenku na nesebičnoj pomoći koju je ruska strana pružila Republici Srbiji u borbi sa korona virusom kroz donaciju medicinskih sredstava i opreme. Posebno je zahvalio za humanitarnu pomoć koja je prošle nedelje stigla u Srbiju a koju je uputio „Ruski fond mira“ na čijem čelu je Leonid Slucki, predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume. 

Ministar Dačić je istakao i značaj dolaska ruskog ekspertskog tima u Srbiju, koji je prenoseći iskustvo našim službama, dao važan doprinos u borbi protiv korona virusa.  

Ambasador Bocan-Harčenko je preneo izraze zahvalnosti ministra Sergeja Lavrova za pomoć koju je Srbije pružila u vraćanju ruskih državljana humanitarnim letovima koje je organizovala Vlada Srbije za repatrijaciju svojih državljana. 

Razgovarano je  o merama preduzetim u borbi sa pandemijom korona virusa, kao i o planovima za popuštanje uvedenih restrikcija i pripremama za nastavak saradnje nakon izlaska iz krize. U tom kontekstu, bilo je reči i o realizaciji ranije planiranih poseta zvaničnika dve zemlje kada se za to steknu uslovi, kako bi se očuvala dinamika kontakata na visokom i najvišem nivou. 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Razmenjena su mišljenja o prošlonedeljnoj video sednici Saveta bezbednosti o radu UNMIK, a  ministar Dačić je još jednom zahvalio na principijelnoj  podršci Ruske Federacije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije koja je i tom prilikom jasno preneta. 

Sagovornici su se saglasili da su uzajamna pomoć i solidarnost koje su dve bratske i prijateljske zemlje pokazale i u ovim teškim vremenima, snažan dokaz izuzetnih odnosa i  saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije,  koje je ova kriza samo ojačala. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading