Vučić u Sremskoj Mitrovici: Položio venac u Spomen-parku i poručio da se stradanje u Jasenovcu ne zaboravlja

Autor: Republika

Vesti

26.04.2020

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

RepublikaFoto: Republika
Aleksandar Vučić

Predsednik je rekao da nekoliko godina zajednički Srbija i Republika Srpska obeležavaju stradanja našeg naroda i pokazujemo naše jedinstvo po prvi put nakon više decenija.

- Nikada neću zaboraviti ove stvari, čak i ako me osude za to. To su reči logorovca, Nobelovca i moraju da budu odnos prema zločinima koji su izvršeni nad našim srpskim narodom, a ne da se sakrivamo plašeći se da nas neko popreko ne pogleda - rekao je Vučić.

Kako kaže, danas se nalazi u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960 godine, ni jedan srpski predsednk nije tu došao.

- U našim udžbenicama ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, a kamoli o ovom mestu. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo - rekao je Vučić.

Ističe da su 1942. na ovom mestu NDH istovremeno vršio akciju hvatanja stanovništva i činio nečuvene zločine nad narodom, i dodaje da su tako isprebijane odveli na srpsko groblje gde su izvršili masovna streljanja.

- U noći između 30. i 31. avgusta među mnogima ubijen je i naš proslavljeni slikar Sava Šumanović. Zverska dela su zabeležili filmskom trakom. Nikada nećemo zaboraviti ni jednu grobnicu, niti zločin. Ni jedno ime onih koji su činili istrebljenje srpskog naroda - rekao je Vučić.

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojiima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeležno je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

U Spomen parku Sremska Mitrovica i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj danas se obeležava Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

U Donjoj Gradini, poštu žrtvama odali su predstavnici Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Obeležavanje se održava gotovo istovremeno, uz poštovanje svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

U najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svetskom ratu, od leta 1941. do 30. aprila 1945, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Oko 600 preživelih zatvorenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, u nacističkoj Nezavisnoj Držai Hrvatskoj, pokušalo je 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (99)

Loading
Tanjica

26.04.2020 10:20

Obelezavanjem ovog datuma se odaje pocast zrtvama Jasenovca.

Jela Kv

26.04.2020 10:22

Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi genocid

Jeca

26.04.2020 10:24

Trebalo bire jasno i glasno ponavljati da je NDH za vreme II svetskog rata počinila genocid!

Tane

26.04.2020 10:29

Večina im slava nikad ovo nećemo zaboraviti.