Novi mandatar terorističke vlade Kosova: Primarni cilj biće koronavirus i dijalog sa Beogradom!

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

23.04.2020

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat DSK za premijera Kosova Abdulah Hoti izjavio je da će nova vlada koju će on predvoditi kao prvi zadatak imati borbu sa koronavirusnom i njenim ekonomskim posledicama, a da će dijalog sa Srbijom voditi vlada, piše Ljajmi.

RepublikaFoto: youtube.com/radiotelevizioni21/printscreen
Avdulah Hoti

- Ova vlada se formira u specifičnim okolnostima, prvi izazov biće burba sa pandemijom, a drugi ekonomski oporavak nakon pandemije - rekao je Hoti u obraćanju novinarima.

On je dodao da će i pitanje dijaloga sa Beogradom biti pitanje koje će se rešiti i da će ga voditi vlada.

- Dijalog će voditi vlada Kosova. Verujem da ćemo postići konsenzus unutar koalicije, ali i van okvira te koalicije - napomenuo je Hoti.

Osvrćući se na mere reciprociteta prema Srbiji, Hoti je rekao da takve mere mogu uspeti samo ako se preduzmu u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači juče je uputio, po peti put pismo lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, u kojem ga je obavestio da je zbog toga što nije izneo ime novog mandatara izgubio pravo da formira novu vladu i da će shodno tome početi konsultacije sa svim parlamenetarnim strankama.

Te konsultacije je Tači obavio juče i naveo da će, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat za formiranje vlade dati onoj političkoj grupaciji koja bude garantovala da će imati većinu u Skupštini Kosova za formiranje vlade.

On je danas uputio poziv DSK da predloži ime mandatara, jer kako je rekao, ta stranka je iznela uverenje da će imati potrebnu većinu u parlamentu za izglasavanje nove izvršne vlasti.

DSK je na današnjoj sednici najviših funkcionera stranke odlučio, nakon trosatnog sastanka, da bivši potpredsednik vlade i funkcioner stranke Avdulah Hoti bude mandatar za sastav nove vlade

Samoopredeljenje, čiji je predsednik v.d. premijera Kosova Aljbin Kurti, osporava tu Tačijevu odluku navodeći da je prekoračio ustavna ovlašćenja i da nema pravo da se sa funkcije koju ima meša u politički život Kosova.

DSK je najavali da će novu valdu fomrirati sa ABK Ramuša haradinaja, NISMA Fatrmira Ljimaja i manjinskim strankama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading