(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji koronavirusom ukupno zaraženo 7.276 ljudi, preminulo 139! Izlazimo iz epidemije!

Autor:

Vesti

23.04.2020

13:08 >> 13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu održana je od 15 časova u Palati Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Gojković

Na konferenciji su izneti najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je za protekla 24 časa od koronavirusa obolelo 162 ljudi, preminulo petoro. Do 15 časova 23. aprila u Republici Srbiji je testirano ukupno 51.324 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa testirano je 2.688 osobe. U ovom trenutku hospitalizovano je 3.477 pacijenata, a ukupno je izlečeno 1.063 osoba! Procenat smrtnosti iznosi 1.91. Ukupan broj smrtnih slučajeva u ovom trenutku je 139.

Slabljenje virusa

- Rezultati pokazuju da izlazimo iz ove situacije. Da li je to posledica slabljenja virusa ili mera, pokazaće se u budućnosti - navodi doktor Predrag Kon.

Doktor je objasnio šta se podrazumeva pod "izlaskom iz ove situacije".

- Izlazimo iz epidemijskog javljanja ove bolesti. Kad dođemo do 10. nedelje, posle će biti pojedinačnih otkrivanja bolesti. To je ono što se očekuje - kaže on i dodaje - Pandemija će se odjaviti kad je odjavi Svetska zdravstvena organizacija.

Najveće žarište

- Najveći procenat se odnosi na sledeće gradove: Niš, Jagodina, Ćuprija, Paraćin i  Prokuplje, ali to se postepeno gasi. Nemamo ozbiljnije žarište. U većini delova Srbije je ispod 10%, u Beogradu je nešto iznad 6% - navodi dr Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

Oprema zdravstvenih radnika

- Postoji 4 nivoa opreme. Komisija za zaštitu i sprečavanje bolničkih infekcija ima poseban program nivoa zaštite po svi odeljenjima. Nije jednako za one koji dolaze u direktan kontakt sa zaraženima, kao i kad se samo šetate bez intervencije - kaže Kon.

- Zdravstveni radnici će morati biti puno obazriviji u tretmanu i lečenju pacijenata ubuduće. Mi smo molili građane da nam pomognu, da bismo mi njima pomogli - da nam iskreno govore o simptomima jer je opasno skrivati ih i otići kod lekara koji nema adekvatnu zaštitu jer nije opremljen za takav nivo zdravstvene zaštite - dodaje Zoran Gojković.

Prvi maj

- Za zabranu kretanja tokom prvomajskih praznika nismo još raspravljali. Lično mislim da je logično da i dalje bude zabrana jer je to trenutak kad sve što smo postigli dosad, može da se pokvari - navodi Predrag Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading