AL' ZAMALO! ALBANSKI LOBISTI MOLE ŠEFA BELE KUĆE: Šiptari se žale Trampu, hoće da smene Grenela

Autor:

Vesti

23.04.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski lobisti zatražili su od predsednika SAD Donalda Trampa da smeni američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela sa funkcije specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, žaleći se da je zloupotrebio taj proces, te da je izgubio poverenje nepristrasnog saradnika, pa i da je odgovoran za pad vlade Aljbina Kurtija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

U otvorenom pismu lobisti iz Albansko-američke građanske lige poručuju Trampu i da je pristup njegove administracije pogrešan i zato neće biti uspešan.

- Verujemo da je pristup administracije prema sukobu Kosova i Srbije u suštini pogrešan i zato neće biti uspešan. Pošto je Grenel izgubio poverenje nepristrasnog posrednika, pozivamo predsednika Trampa da smeni ambasadora sa mesta specijalnog izaslanika za dijalog - navode šiptarski lobisti.

6 meseci prošlo otako je Grenel ili Mali Tramp, kako ga još zovu, imenovan za specijalca za Kosovo

Albanska akcija usledila je pošto je Grenel zahtevao hitno ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH radi nastavka dijaloga u cilju postizanja kompromisnog i održivog rešenja za kosovski čvor. Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, albanski lobisti, u saradnji sa predstavnicima takozvane duboke države u SAD, vrše snažan pritisak da Tramp promeni kurs u rešavanju kosovskog problema:

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ko su albanski lobisti

Američko-albanska građanska liga je lobistička organizacija Albanaca i Amerikanaca sa sedištem u Vašingtonu, koju je 1989. formirao tadašnji kongresmen Džozep Diogardi. Zadatak je lobiranje u Kongresu SAD kako bi uticala na smer američke politike prema Balkanu, uključujući i zalaganje za nezavisnost KiM.

- Pribojavaju se, naime, da bi u nastavku dijaloga moglo da bude postignuto rešenje drugačije od onog na kom oni decenijama rade, a to je da Kosovo bude nezavisno, odnosno da Srbija bude potpuni gubitnik. A Trampova administracija jeste za kompromis, što znači da Priština mora nešto da izgubi. Iako je taj lobi vrlo jak, Tramp neće menjati svoju politiku i zadržaće Grenela, u kog ima poverenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading