MUP OPET DEMANTOVAO OBRADOVIĆA! Lazarov: Ne postoji nikakav sporazum Srbije i Austrije o migrantima

Autor: Republika

Vesti

22.04.2020

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov danas je ponovo odbacio spekulacije jednog od lidera Saveza za Srbiju Boška Obradovića da se od Srbije pravi azilantski centar i ponovio da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ekonomičan sa istinom: Boško Obradović

- Ponavljam da ne postoji nikakav Sporazum potpisan između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila. I danas ponovo ističem da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije, te da su spekulacije o trajnom naseljavanju Srbije migrantima koje slušamo već unazad godinama i danas, kao i do sada, apsolutno netačne i da ih demantuje sama realnost - rekao je Lazarov. 

On je podsetio da je Republika Srbija potpisala sa Evropskom unijom još 2007. godine Sporazum o readmisiji, zatim na osnovu toga 2010. poseban protokol sa Republikom Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, a prošle godine radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovođenje readmisije.

- Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Republike Srbije - objašnjava Lazarov, koji napominje da radne aranžmane svakako ne potpisuje ministar.

Lazarov je ponovo istakao da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu niti radnom aranžmanu iz Austrije.

- Nije mi teško da to ponovim ako treba svakog dana, jer nema ničeg štetnog po Srbiju, osim upornih manipulacija pojedinih političara koje slušamo u kontinuitetu bez ikakvog utemeljenja u realnosti - zaključio je Lazarov.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading