Marinković: Istorijska šansa Srbije - Rose Garden, Vučić, Tramp i budućnost Srbije

Autor: Republika

Vesti

22.04.2020

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podpredsednik srpskog parlamenta Vladimir Marinković uputio je ekskluzivno saopštenje portalu Republika, povodom najnovije konstelacije odnosa između Srbije, Kosova i Sjedinjenih američkih država.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Marinković

Prenosimo vam saopštenje u celosti:

Ko bi u Srbiji do pre samo nekoliko godina mogao i da sanja da će naša zemlja postati ozbiljan  i poštovan partner od svih svetskih sila i steći prijatelje i ekonomske partnere od zapada pa sve do Bliskog i Dalekog istoka. Da snovi postaju java kada postoji jasna vizija, državništvo i liderstvo, pokazao je primer Srbije i predsednika Vučića, koji je ogrmonu energiju uložio u, kako naši prijatelji Kinezi kažu, čelično prijateljstvo sa Narodnom Republikom Kinom, neraskidivo bratstvo sa Ruskom Federacijom, strateško partnerstvo i jasno izabran evropski put i uz sve ovo odnos pun poštovanja i političke i ekonomske saradnje sa SAD.

Odnos sa SAD je svojim ogromnim trudom i verom restovao sam Aleksandar Vučić, stvarajuci prijatelje i partnere u aktuelnoj americkoj administraciji, pozicionirajući Srbijiu kao lidera regiona i pouzdanog partnera i saveznika na kojeg SAD računaju kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Diplomatska ofanziva Vučića u SAD je perfektno osmišljena obuhvatajući promovisanje srpskih interesa kod najznačajnijih donosioca odluka od kongresa, senata, State department-a, Saveta za nacionalnu bezbednost i same Bele Kuće. Od velikog gubitnika i dežurnog krivca Srbija je postala pouzdani kredibilan partner sto je najveća vrednost u spoljnoj politici. U poslednjih nekoliko godina u Srbiju su investirale velike američke kompanije kao  što su NCR, Cooper tyers i zaposlile hiljade naših građana.

SAD daju punu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija a Kosovo I Metohija više nisu problem trećeg ešalona u kongresu i senatu već se rešavanjem ovog pitanja bave najviše rangirani političari u SAD, od samog predsednika Trampa, preko državnog sekretara Pompea, savetnika predsednika Džareda Kušnera, savetnika za nacionalnu bezbednost O Bryana , specijalnog izasalnika SD za Zapadni Balkan Metju Palmera do specijalnog izaslanika Trampa za pregovore između Beogra i Prištine Ričarda Grenela koji je jedan od najpoverljivijih Trampovih ljudi.

Sam Grenell je i personifikacija aktuelne američke spolje politike koja  nema više autopilot i koja se oslanja i bazira na praktičnim i pravednim predlozima rešenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Rick Grenell kao lični predstavnik Trampa razvejao je iuzije kosovskih Albanaca i svih onih koji su mislili da je Srbija na kolenima i da je blizu ostvarenje cilja za koju su sve ove godine imali  ogromnu podršku američke duboke države, nekih evropskih zemlja i sponzora, dugogodišnje plaćenih analitičara i think thank organizacija.

Prvi put imamo slučaj da posle dvadeset godina neko iz američke administracije radi i postupa u skladu sa raciom i interesom celog regiona a posebno SrbijeiI privremenih institucija u Prištini. Prvi put neko otvoreno kaže prvo ekonomija, bezbednost, saradnja pa onda rešenje uz kompromis pošto se jasno pokazalo, nema unilaterlanih rešenja i da ga bez Srbije nikada ne može biti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Navikli da im se žmuri na svaki vid ispoljavanja agresije, diskriminacije i tlačenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji Albanci su ovakvu poziciju američke administracije doživele kao veliki šamar. Pokazalo sa da nije dovoljno Engelovo i Menendezovo lobiranje, da jeste novac odigrao do sada veliku ulogu u ostvarenju njohovog cilja ali se sad pokazuje da je iskreno rodoljublje i patriotizam jače od ovih u diplomatiji nedozvoljenih sredstava. Kuso i repato sada napada Grenella, nisu bili zadovoljni kada je decidno rekao da Priština mora da ukine anticivilizacijske takse. Kurti ga optužuje za slom njegove privremene vlade, učenik i posilni Madlen Olbrajt Haki Abazi kritikuje administracijuiI otužuje je za mešanje u unutrašnje stvari "suverene zemlje”, OVK političari ala Daut Haradinaj traže istragu zbog toga što je Srbija donirala južnoj pokrajini 1000 testova za Kovid-19. Grčrevito će se boriti i nemilice plaćati da Tramp izgubi predsedničke izbore i  to im je u većem fokusu nego borba protiv Kovida-19.

Srbija ima šansu  da za sebe ostvari i više nego što smo mogli da zamilsimo do samo pre nekoliko godina.

Vučić je svojom diplomatskom ofanzivom vratio Srbiju za sto i Srbija ima priliku da utiče na sopstvenu budućnost. Gradio je ovuj poziciju za našu zemlju 6 godina, Srbija ima prilku nešto da dobije na konto poverenja najvećih svetskih igrača u našeg lidera. Mislim da se nikada više ovakva prilika za Srbiju neće ukazati i zato treba prigrliti rešenje iz Rose Gardena.Više nego ikada Vučiću je potrebna podrška, za hrabre odluke i rešenja, za Srbiju i našu decu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading