Komšije teška srca priznale: Srpsko nebo sigurnije od hrvatskog!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

21.04.2020

07:43

Hrvatski portal Dnevno.hr objavio je juče tekst pod naslovom "GUBIMO SVOJE NEBO: Krstičević zabio zadnji čavao u lijes Hrvatskog ratnog zrakoplovstva" u kome upoređuje snage srpskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i u tom pogledu daje značajne prednosti Srbiji.

Tanjug/D. BANDA
Foto: Ilustracija

Naime, među najave velikih i bolnih rezova zbog pandemije koronavirusa, portal svrstava i izjavu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koji je najavio da planira do daljnjeg odgoditi postupak nabavke borbenih aviona!

Ta vest je, kako portal navodi, odjeknula kao grom iz vedra neba, upravo iz razloga što bi ona mogla značiti kraj ratnog vazduhoplovstva Hrvatske ili bar njegove lovačke komponente, jer su resursi MiG-21, remontovani u Ukrajini, na izmaku snaga i resursa. I dok je nabavka novih borbenih aviona bila aktuelna, bilo je sumnji da li će ti migovi izdržati do dolaska novih aviona, a sada, kada je postupak nabavke odgođen na neodređeno vreme, Hrvatska će uskoro ostati bez lovačke avjacije, zaključuje autor teksta na portalu Dnevno.hr Željko Primorac.

U isto vreme kada i Hrvatska, u obnovu lovačke avijacije krenula je i Srbija, navodi portal, ali je Srbija, za razliku od Hrvatske, uspela u relativno kratkom vremenu da realizuje nabavke modernog naoružanja “sa svih strana svijeta i u svim vojnim sektorima”. Posebno je za ovo poređenje dva ratna vazduhoplovstva, značajna obnova  lovačke avijacije Vojske Srbije nabavkama modernizovanih aviona MiG-29 iz Rusije i Belorusije, a tu su i bespilotne letilice velikog radijusa dejstva iz Kine, od kojih neke imaju, piše portal, mogućnost dejstva navođenim raketama i bombama.

U tekstu se konstatuje da je Srbija, uprkos pretnjama SAD, uspela realizovati i obnovu protivvazduhoplovnih sistema, nabavkom moćnog ruskog raketno-artiljerijskog sistema Pancir S1.

“Srž današnje srpske politike je balansiranje između istoka i zapada”, navodi portal, tako da je Srbija prilikom vojnih nabavki vodila računa da “malo kupuju s istoka, a malo sa zapada. Prilikom nabavke devet helikoptera odlučili su se za Eurocopterovu Pumu, ali su od Rusa nabavili i Mi–35 i Mi–17”. Tako je Srbija i pri nabavci protivvazduhoplovnih sistema balansirala istom logikom, “malo istok, a malo zapad”, pa je od Rusije nabavila Pancir S1, a od Francuza Mistral 3.

Portal naglašava da je Srbija sve navedene nabavke realizovala u periodu od četiri, pet godina. A samo pre par godina, sve je izgledalo drugačije, jer je Hrvatska svoju prednost videla u članstvu u NATO-u. Ovaj obrt i uspeh Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vulina u obnovi oružanih snaga, kako portal navodi, moguć je zahvaljujući podršci koju je ministar imao od kompletne srpske političke scene, predsednika, premijerke i ostalih članova vlade, dok je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, iako prema viđenju portala u prednosti prilikom preuzimanja dužnosti nad srpskim ministrom odbrane, ostao bez takve podrške hrvatske vlade i zato će ostati upamćen da je baš pod njegovim ministrovanjem Hrvatska ostala bez borbene avijacije.

Komentari (2)

Loading
Dragan

10.05.2020 14:23

Neka se ne brinu braniće Srbija i njihovo nebo. Neka se čuvaju drugih poturica u regionu, oni im tri puta na dan misle drukčije.