VUČIĆ NA TV PINK OTKRIO NOVE MERE: Ovi radnici od utorka kreću na posao, skraćuje se policijski čas

Autor: Republika

Vesti

18.04.2020

19:02 >> 20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnoj emisiji "Vreme korone" na TV Pink u kojoj je govorio o aktuelnim merama koje je država preduzela sa ciljem suzbijanja epidimije kovid-19.

RepublikaFoto: printscreen
Aleksandar Vučić gost Irene Vukotić

Na samom početku intervjua, Vučić je za TV Pink rekao da ne može on da kaže da li virus slabi, i da to prepušta struci, lekarima, ali da ima neke najnovije podatke u vezi testiranja od danas posle podne.
 

- Vojvodina se umurije. Posle Kininde i Subotice, sada se sever Srbije u potpuno umiruje. Ne mogu da kažem da je sasvim sve u redu, ali se umiruje”, rekao je Vučić.


Naveo je i da je i Beogradu sve bolje, kao i u dobrom delu zapadne i centralne Srbije.

- I Niš se umiruje, nakon tri dana, ali u okolini Niša imamo mnogo problema - Aleksinac, Doljevac, Merošina, Toplički okrug, Blace, Kuršumlija… - rekao je Vučić i dodao da popodnevni testovi pokazuju da je Aleksinac problematičan.

 

Isplata 100 evra građanima 11. Ili 12 maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni 11. ili 12. maja.

- Verujem da ćemo 11. ili 12. maja uplatiti taj novac ljudima, to je već za 20 dana - rekao je Vučić za TV Pink.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Leskovac je bolji nego što je bio, dodao je Vučić.


- Svuda gde smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva. Proporcionalno tome smo imali problem - rekao je predsednik.

Imaćemo najbolju ekonomiju

- U ovoj godini imaćemo najbolju ekonomiju - podvukao je predsednik gostujući u specijalnoj emisiji "Vreme korone".

Na konstataciju da to deluje kao bajka, predsednik je ocenio da je to procena MMF.

 

Dodao je da može skupo da nas košta i to što su mnogi lepe dane za vikend koristili da odu na neku od planina u zemlji.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija


- Može skupo da nas košta, jer što smo imali u poslednjih 5 dana u Nišu, to je rezultat kako smo se ponašali pre dve nedelje. Sve od nas zavisi - primetio je predsednik.

 

Imamo dovoljno respiratora, nešto smo ostavili sa strane

Predsednik Aleksadnar Vučić izjavio je večeras da Srbija ima dovoljno respiratora, i da zbog toga ne treba niko da brine, i poručio da će se, kada prođe pandemija virusa korona, dodatno jačati zdravstveni sistem, novom opremom, i biće jedan od najboljih na svetu.

Vučić je preneo da je KBC “Dragiša Mišović”, sa 392 ležaja, pre epidemije, imao 31 respirator, a sada, nakon što je pretvorena u kovid bolnicu ima 160 respiraptra.

- Zamislite da 130 novih mašina ubacite u jednu bolnicu - podvukao je Vučić.

On je nabrojao da je 30 novih respiratora u KC Niš, 30 u KC Vojvodine, kao i isto toliko u KBC “Zemun”, dok je 16 instaliramo u VMC Karaburma.

U Novi Pazar dopremljeno je 10 respiratora, u Leskovac sedam, a Pančevo sutra dobija pet respiratora, kao i Ortopedska bolnica.

- Još nešto malo imamo u rezervi, uvek malo stavimo po strani - rekao je Vučić za TV Pink.

 

Sat više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će se ići na ublažavanje mera protiv korona virusa, a prva je skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova.

Za penzionere biće obezbeđen period od 18 do 01 čas posle ponoći.

- Utorak, petak i nedelja, po pola sata - kaže predsednik.
 

Građevinari punom parom na posao

Predsednik je pozvao sve građevinari od utorka da punom parom krenu na posao.

- Pozivam sve građevinare da krenu punom parom. Ja ću ih obići da vidim da li imaju zaštitnu opremu. Od utorka otvaramo sve zanatske radnje, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala. Otvaranje drugih radnji biće od 27. aprila. Biće ovorene manje radnje do 300 kvadrata. Frizerski saloni, teretane, saloni lepote isto posle 27. aprila. Hoteli, banje, mađugradki saobraćajm restorani i kafići između 4. i 11. maja! 

Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu.

Od utorka se, kaže, otvaraju sve zanatske radnje, a sve druge radnje od 27. aprila.

Vučić je, za TV Pink, rekao da je prva mera skraćenje policijskog časa za jedan sat, I on će trajati ubuduće od 18 do 5 sati.

- Ostavljamo sat vremena duže za prodavnice i apoteke, da mogu da rade. Važan sat dajemo više za rad, ne ugrožavajući ono što smo uradili - objasnio je on.

 

Najbezbednije u Srbiji, neki prikrivaju prave podatke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građima Srbije da tokom letnjeg odmora ostanu u Srbiji, dodajući da mnoge zemlje, koje se plaše zbog turističke sezone, nameštaju sada rezultate o broju mrtvih i zaraženih.

- Znam da Srbima ne mogu da zabranim da idu negde. Ali mogu reći da su najbezbedniji u Srbiji - podvukao je on za Pink.

Rekao je da neke zemlje umrle koji su bili inficirani korona virusom vode da su umrli od drugih bolesti, pogotovo zemlje koje inače puno prihoduju od turizma.

- Država je uradila odlučno, brzo i veoma efikasno sve što je bilo potrebno. Koliko smo udara imali zbog policijskog časa na prodavnice i sve smo udare izdržali, da svu robu imate u svakom trenutku. Neću da dozvolim da oni koji znaju da su mnogo lošiji tvrde da su bolji - kazao je Vučić.

Dodao je da su neki koji tako govore tražili 450 testova od nas, jer nemaju ni jedan, a onda se u izveštajima čita kako su testirali ne zna se koliko.

Vučić je istakao da su naši lekari najbolji u regionu, a pohvalio je Slovence, koji ne kriju broj mrtvih, jer su ozbiljna drzava.

- Pitali su Belgijance ''zašto imate 5.000 mrtvih'', a oni su odgovorili ''zato što ne lažemo i što smo transparentni'' - dodao je on.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za penzionere će od 18 do 1 sat od ovog utorka, utorkom, petkom I nedeljom biti uvedena mogućnost za polučasovnu šetnju.

- Penzioneri će od 18 do 01 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama - objasnio je Vučić dodajući da će ostati dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere.

 

Vučić: Osnažićemo državna preduzeća

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija u narednom periodu osnažiti državna preduzeća, među kojima su i EPS, Er Srbija, Telekom Srbija, kao i da će kupovati različite kompanije i firme u regionu.

Vučić je za televiziju Pink rekao da država neće dozvoliti da propadne bilo koje veliko preduzeće, bilo da je javno preduzeće ili akcionarsko u kojem je država većinski vlasnik.

Navodeći da sada Evropa dozvoljava i dokapitalizaciju i državnu pomoć, Vučić je rekao da će država pomoći Er Srbiji i dodao da se sa SAD pregovara o boljoj poziciji na aerodromu u NJujorku i da će biti napravljeni odlični ugovori.

- Er Srbiju ćemo da osnažimo i nećemo dozvoliti da ni Telekom propada, niti bilo koje od velikih preduzeća  -rekao je Vučić.

 

- Ako ne bude došlo do rasta novozaraženih u procentima, a testiraćemo više, onda će se od sledećeg ponedeljka, ako ne bude dodatnih problema kao što je bilo u Nišu, ići da svakog dana penzioneri dobiju po pola sata za šetnju - najavio je on.

Vučić je kazao da je sada, iako nije ranije bio optimista, uveren da su naše bolnice u stanju da prihvate sve bolesnike.

- Naročiti što dolaze nešto lakši slučajevi nego na početku. Na početku smo imali samo teže slučajeve koji su išli na Infektivnu kliniku, na Dragišu Mišović - dodao je on.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće specijalni gost emisije #VremeKorone na televiziji @pink.rs.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Apr 17, 2020 at 7:14am PDT

 

 

Vučić: Srbija proizvodi sve, sem respiratora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija od početka pandemije virusa korona uspela da pokrene sopstvenu proizvodnju hlorokina, kao i da poveća proizvodnju maski, rukavica i medicinskog alkohola.

- Srbija proizvodi sve sem respiratora - rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da je u Srbiji danas počela masovna proizvodnja hirurških maski u Rumi, zahvaljujući kineskim partnerima, gde će se dnevno proizvoditi 96. 000 maski.

- To pokriva vise od dnevnih potreba - rekao je Vučić.

Dodao je da je Galenika danas proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina, leka koji se pokazao kao delotvoran u lečenju virusa korona, dodajući da će Galenika obezbediti dovoljne količine.

Podsetio je da je u Crvenki pokrenuta proizvodnja medicinskog alkohola, 15. 000 tona alkohola dnevno, i naveo da će prvo biti snabdevene zdravstvene ustanove, pa tek onda apoteke.

Najavio je da će sutra u apoteke biti pušteno po četiri miliona pari rukavica, hirurških maski i epidemiloških maski.

Kaže da će epidemiološke maske biti nešto skuplje, ali opet jeftinije od nabavne cene.

Vučić ističe da u borbi protiv virsa korona Srbiji ne proizvodi samo respiratore, dok je sve ostalo uspela sama da obezbedi, pa čak i proizvodnju kvasca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Marko

18.04.2020 19:13

Apsolutno, tu sam.

Zeljko85

18.04.2020 19:22

Biće nadam se dobrih vesti i dobro postignutih rezultata što se tiče potpunog karantina za vreme vikenda i praznika.

Gabi

18.04.2020 19:25

Veoma je važno da budemo informisani!

Mile

18.04.2020 19:32

Polako i postepeno ici sa popustanjem mera, Predsednik je u pravu.