(VIDEO) Brnabić: Vidim svetlo na kraju tunela, uskoro ublažavanje mera zbog terapije krvnom plazmom

Autor:

Vesti

17.04.2020

12:37 >> 12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vidim svetlo na kraju tunela" reči su premijerke Ane Brnabić na konferenciji za medije koja je održana povodom primene krvne plazme u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ana Brnabić

Konferencija je održana u cilju promocije lečenja krvnom plazmom kao novom vidu terapije koji se prvi put primenjuje u Srbiji, a i u svetu. Neke razvijenije zemlje kao što su SAD i Francuska tek su u fazi razmatranja primene ove terapije, što predstavlja svojevrstan uspeh za naše lekare.

Premijerka je u svom uvodnom obraćanju napomenula da se Srbija nalazi u sedmoj nedelji epidemije koronavirusom.

- Posle ovoliko vremena čini mi se da vidim svetlo na kraju tunela. Ukoliko svi budemo disciplinovani možemo da očekujemo uskoro popuštanje mera - navela je Brnabić.

Ona je apelovala još jednom na građane da zadrže odgovornost i disciplinu i da svi zajedno krenemo u novu fazu borbe u kojoj će se koristiti krvna plazma izlečenih u borbi sa koronavirusom.

- Mi u ovom trenutku ne zaostajemo za mnogo bogatijim zemljama. U SAD i Francuskoj tek se razmatra lečenje krvnom plazmom, a mi već primenjujemo ovu terapiju - rekla je premijerka i dodadala da u saradnji sa amerčikim naučnicima srpski lekari spremaju novu terapiju koja će pomoći i najugroženijim pacijentima.

- Svi zajedno, samo napred, samo zajedno i pobedićemo u nardenih nekoliko nedelja - zaključila je svoje obraćanje Ana Brnabić.

Problemi rešavani brzo i u kratkom roku

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić rekla je da je veoma zadovoljna učinjenim i da je svaki problem na koji je nailazio naš zdravstveni sistem tokom epidemije uspešno rešavan u jako kratkom periodu.

Ona je istakla da se priprema i potencijalna banka krvne plazme koja bi služila za lečenje ljudi ukoliko se epidemija ponovo vrati na jesen.

U plazmi se nalaze anti-tela

Direktroka Instituta za transfuziju krvi Vesna Mijucić objasnila je da se u krvnoj plazmi nalaze anti-tela koja su se uspešno izborila sa infekcijom virusa.

Prema njenim rečima, donori plazme mogu biti sve osobe stare do 60 godina i teške preko 60 kilograma koje su prošle dva negativna testa na koronavirus i dodala da je Institut ranije uzimao krvnu plazmu, ali da ona nikada nije korišćenja za lečenje.

- Želim na kraju da pozovem sve one koji žele da daju plazmu i zaista smo presrećni što imamo dosta onih koji su se javili da daju krvnu plazmu - rekla je Mijucić.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti doktorka Ivana Milošević istakla je da je "velika sreća za lekara kada može da primeni ovakvu terapiju".

U zaključku konferencije građani su još jednom pozvani da se jave i doniraju krvnu plazmu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Rea

17.04.2020 15:48

Jedva cekamo.

Kovač

19.04.2020 06:10

I mi penzioneri imamo neke privatne poslove da završimo pre podne.