Glavni i odgovorni urednik NIN izmislio da vojska kupuje novine za "Sajam"

Autor:

Vesti

14.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk optužio je ministra odbrane Aleksandra Vulina da koristi vanredno stanje kako bi novcem građana pospešio prodaju tabloida, navodno ih distribuirajući u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde su smešteni pacijenti oboleli od koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug
Milan Ćulibrk

Na ovu Ćulibrkovu izjavu reagovao je ministar Vulin, navodeći da je urednik NIN zloupotrebio gostovanje u emisiji "Utisak nedelje" da bi ga napao, ali i pokazao mržnju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Laž je ružna, a kada je izgovorena da povredi i ponizi, onda je i opasna. Urednik NIN je iskoristio sinoćnje pojavljivanje u nekoj od političkih emisija da napadne mene, što je normalno, da napadne druge redakcije, što nije normalno, ali jeste očekivano jer, osim sebe i još nekoliko redakcija koje dele istu uzbudljivu mržnju prema Vučiću, druge i ne smatra novinarima, ali i da oteža borbu države sa koronavirusom, što nije normalno i nije očekivano - rekao je Vulin.

Vulin: Laž je ružna, a kada je izgovorena da povredi i ponizi, onda je i opasna

Ministar je podvukao da je Ćulibrk slagao kako država kupuje novine koje deli pacijentima na Sajmu.

- Redakcije koje su pomogle svojoj zemlji i obolelim od korone sad treba da objašnjavaju da nisu naplatile ništa, da imaju troškove, a ne zaradu, i, umesto zahvalnosti, dobijaju optužbe i sumnjičenja. Ja zahvaljujem svima koji su pomogli državi Srbiji da ublaži teške dane borbe sa virusom, a gospodin Ćulibrk će imati prilike da im se svima izvini na sudu - poručio je Vulin, pominjući i naš list među nekoliko dnevnih novina koje se svakodnevno besplatno dele pacijentima sa blažom kliničkom slikom.

MOJ STAV

Dejan Vuk Stanković, analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sve je povod za kampanju i to prljavu kampanju. Ovo što radi urednik NIN nije primereno novinaru-profesionalcu i uredniku jednih od najuglednijih nedeljnih novina u Srbiji. Očigledno su politički i finansijski interesi iznad svega, pa iznad uzusa struke i elementarnog morala. I NIN je mogao da je hteo ili smeo da donira određeni kontingent svojih primeraka bolesnima... Ne znam šta im i zašto ima smeta ST na Sajmu?

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović istakao je da od početka pandemije naš list donira novine za obolele u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ne naplaćujući nikad ni jedan jedini primerak.

Od početka pandemije naš list donira novine za obolele u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ne naplaćujući nikada ni jedan jedini primerak

- Svakog dana šaljemo 50 primeraka Srpskog telegrafa na Sajam u Beogradu, 30 na Sajam u Novom Sadu i 30 na Čair u Nišu. Nisam video da je gospodin Ćulibrk nekome donirao ijedan primerak NIN, pa makar i sirotom Draganu Đilasu - napisao je Milovanović na Fejsbuku.

Foto: www.mod.gov.rs/printscreen
Crno na belo - dokaz da Ćulibrk ne govori istinu

Da je Ćulibrk slagao, potvrđuje i dokument objavljen na sajtu Ministarstva odbrane, gde je objavljen spisak svih donatora u borbi protiv KOVID-19.

Ćulibrkovo izvinjenje uz nove laži

Na Fejsbuk stranici nedeljnika NIN objavljena je izjava Milana Ćulibrka. Iako je priznao da je slagao, a potom se i izvinio, Ćulibrk je nastavio da širi laži o medijima:

- Sinoć sam u "Utisku nedelje", komentarišući izjavu ministra Vulina da oboleli od KOVID-19, smešteni na Sajmu, mogu da čitaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir i Alo, izneo neproverenu informaciju da te primerke plaća Ministarstvo odbrane.

Ispostavilo se da te primerke vlasnici tabloida ne naplaćuju, već ih dele besplatno. Izvinjavam im se zbog ove nenamerne greške. Ali ne sumnjam da država, brojne lokalne samouprave i javna preduzeća, na druge načine parama poreskih obveznika finansiraju ove provladine tabloide. Uostalom, analiza Udruženja novinara Srbije pokazala je da su Alo, Informer, Srpski telegraf i Kurir (plus portal Srbija danas) u prvoj polovini prošle godine dobili ukupno 27,5 miliona dinara iz javnih izvora iako su samo u drugom polugođu 2018. oko 3.000 puta prekršili kodeks novinara.

Srpski telegraf zahteva izvinjenje kompanije "Ringier Axel Springer", koja je izdavač nedeljnika NIN, zbog najgrubljih laži koje u vreme kad se cela Srbija bori protiv pandemije nisu nikome u interesu, osim onima koji hoće da na silu nekog optuže, naude mu ili ga izvrgnu ruglu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading