(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji koronavirusom 3.380 ukupno zaraženih, 74 umrlih! Otkriveno kada će biti popuštene mere!

Autor:

Vesti

11.04.2020

13:08 >> 14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu održana je u Vladi Srbije.

RepublikaFoto: Printscreen/RTS
Zlatibor Lončar

Na konferenciji su izneti najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivan. Hospitalizovan je 2.436 pacijent, a na respiratoru je ukupno 145 pacijenata. Testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminule su još tri osobe, odnosno ukupno 74 od početka epidemije.

- U ovom momentu imamo 441 zdravstvenog radnika pozitivnog na koronavirus, njih 258 se nalazi u bolnici, oni su sa srednjom i težom kliničkom slikom. U domovima za stare imamo 32 pozitivna, oni su zbrinuti. Trinaest zaposlenih u tim domovima su pozitivni i zbrinuti. U domu u Smederevu su dva korisnika preminula, ali ni za jednog nema potvrde da je od posledica koronavirusa - navodi ministar Lončar.

Konferencije bez novinara

- Nalazimo se u nedelji koja je najbitnija za nas i kada je mogućnost prenošenja infekcije koronavirusom najveća. Virus je ušao u mnoge redakcije i ima obolelih, a želimo da vodimo računa o svakom građaninu. Stav je da ne dođe do prenošenja infekcije - kaže Lončar.

Podsećamo, novinari će ubuduće, počev od danas, pitanja za redovne konferencije za medije, koje se održavaju svakoga dana u 15.00 časova, postavljati online.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dr Predrag Kon

Oboleli imali između 15 i 20 kontakata

Dr Predrag Kon kaže da je struka bila saglasna sa ovom odlukom za konferencije, te da se o njoj nije razmišljalo studiozno.

- To se radi i u drugim zemljama i to nikakav problem nije. Odluka je korektna - kaže dr Kon.

Kada je reč o ispitivanju kontakata zaraženih, dr Kon kaže da su oboleli imali u proseku 15 do 20 kontakata.

- To se menja i zavisi od toga da li oboleli pripada radno aktivnom delu stanovništva. Kod starijih je taj broj kontakata manji - objašnjava dr Kon.

Zaražena deca

- Trenutno je 27 dece pozitivno i nalaze se na posmatranju, svi su u dobrom stanju - objašnjava ministar.

Pouzdanost testova iz Kine

- Nemam podatak od virusologa o tome da su nepouzdani testovi - kaže doktor Kon.

Ministar Lončar dodaje - Kada su došli kineski stručnjaci prvo smo ih pitali koji testovi su se pokazali kao dobri i u dogovoru sa njima je odlučeno koji su to testovi. Uz saglasnost lekara je doneta odluka koje testove iz Kine možemo da uzmemo. Bilo je i testova za koje su sami kineski stručnjaci rekli da nisu sigurni i ne mogu da garantuju za njih. Ti testovi više nisu bili u opticaju da ih uzmemo. Nemamo samo iz Kine testove, već i iz drugih zemalja.

Servisiranje respiratora

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je da je u Srbiji rešen problem servisera za respiratore koji su stigli iz Kine tako što su postojeći servisi uzeli servisiranje na sebe u komunikaciji i saradnji sa proizvođačem.

- Za sve respiratore, a imali smo već kineske, servis koji je na njima radio preuzeo je na sebe da sve što dolazi iz Kine, nakon stupanja u kontakt sa proizvođačem, servisira. Prilagodili su svoje servise da mogu da rada ateste i sve ostalo i tako smo rešili problem - kazao je on i dodao - U ovom momentu drugi servisi su preuzeli servisiranje, jer ne bi mogli da ih koristimo da takvo rešenje nismo našli.

Zahvalio se posebno serviserima rekavši da 24 sata izlaze na teren i rešavaju problem ako postoji, znajući da se radi o ljudskim zivotima i da nema vremena.

- Nadam se da će razumeti situaciju i i dalje kao i do sada, da moramo da reagujemo u sekundi - zaključio je on.

Sudbina srpskog scenarija

Novinare je zanimalo kakav bi bio scenario u Srbiji da nije ovih mera države koje su uvedene po savetu lekara.

- Da nisu preduzete mere, to ne bi bio srpski scenario nego scenario iks. Ne mogu da kažem da bi bilo kao u Španiji ili Italiji, ali bez tih mera bi bilo eksplozivno. To znači da bi u roku od 6 nedelja bio ogroman broj zaraženih i u kratkom periodu mnogo onih kojima treba bolničko lečenje i ogroman broj onih kojima treba respirator. Sve bi se desilo odjednom! - objašnjava dr Predrag Kon i dodaje da smo "na kineskom primeru uvideli da sa ovim virusom nema šale".

Šta najviše zbunjuje u vezi sa koronom?

- Postoje samo stvari koje nedovoljno znamo. Shvatamo da je izazvao pandemiju i da se lako prenosi. Preduzeli smo mere kojima smo starije sklonili od opasnosti. Oni su najosetljiviji, a drugi najosetljiviji su deca jer smo ih sklonili iz školskih klupa. Preko leta ćemo imati ispitivanja na reprezentatvnom uzorku, o tome koliko ima imuniteta u našoj populaciji, to je važno - naglašava dr Kon.

Bolnice nisu žarišta

- Nijedna bolnica nije postala žarište. Svi oni koji i najmanje simptome imaju, ne mogu da rade i onda nema žarišta. Oni koji su asimptomatski i oni su isključeni iz rada - tvrdi doktor Predrag Kon.

Domovi za stare

- Nema drugog načina osim da u domovima kada dođe do pojave oboljenja, oni budu poslati u bolnice, a svi koji su bili u neposrednom kontaktu idu u izolaciju - kaže on.

Ministar Lončar je naglasio važnost ovog pitanja apelovanjem  - Dr Kon je objasnio koliki je ovo problem. Još jednom preispitajte funkcionisanje domova za stare, ukoliko ste u mogućnosti.  Nema ulaska i izlaska iz doma, napraviti dogovor sa radnicima da se menjaju na 15 dana...

Popuštanje mera

- Najviše zaraženih ima u Beogradu, bez obzira na to što se stiče drugačija slika u odnosu na broj onih koji su u privremenim bolnicama u prestonici i na jugu Srbije. Ovde se godinama stvara mišljenje da je respiratorna infekcija nešto što prolazi, međutim sada se mora reagovati i na najmanje sumnje. Da ne misle da će to proći samo od sebe i "na nogama". Važno je da se na vreme otkrije i da se meri saturacija, odnosno nivo kiseonika u krvi, ako ona opadne i pacijent ne stigne na respirator, jako su male šanse da se preživi. Svako ko ima temperaturu, kašalj, otežano disanje neka odmah idu u kovid ambulante. Mi jesmo u najznačajnijoj nedelji jer je ovo maksimum - istakao je Kon

Neposredno pre konferencije smo razgovarali sa predsednikom i on je pitao o popuštanju mera. Moramo da imamo dve nedelje pada novih slučajeva da bi moglo uopšte da se razmišlja o tome. To zaista pada krajem aprila, ali o tome mora da se oprezno razmišlja - zaključuje on.

Kovid bolnica u Pančevu

- Cela bolnica u Pančevu je pretvorena u kovid bolnicu iz epidemioloških razloga, da ne bi došlo do mešanja pacijenata. Trenutno ima 130 pacijenata, biće ih još više. Što se tiče pacijenata na dijalizi preuzele su ih bolnice iz Vojvodine i biće prevoženi u bolnice gde nema kovid pozitivnih - kaže ministar Lončar.

On je naveo da se vode savetima epidemiološke struke i merama koje će spasiti ljudske živote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
nemanja g

11.04.2020 15:55

Upravo gledam podatke na https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries - Hrvatska - ukupno inficiranih 1534, ukupno umrlih 21 - Srbija - ukupno inficiranih 3380, ukupno umrlih 74. - A u Hrvatskoj nema ni varednog stanja, ni policijskog casa. Ogranicenja kretanja su razumna.

Odgovori 3 16
Rade

11.04.2020 18:05

@nemanja g - Ja ne verujem hrvatskim izveštajima. Oni su majstori za falsifikovanje svega.

Odgovori 13 1
nemanja g

11.04.2020 18:36

@Rade - - E, zabole me sto ne verujes !! - Sajt je medjunarodni, pod patronatom WHO tako da za podatke garantuju drzave koje su ih poslale.

Odgovori 1 11