Sramna odluka Višeg suda podkopava pravosuđe: Ozakonili vezu tužioca i krimosa

Autor:

Vesti

10.04.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruka i sramota za srpsko pravosuđe! U jeku pandemije koronavirusa Viši sud u Beogradu, kojim je predsedavala Danica Kosovac, brzopotezno je presudio u korist državnog tužioca Stanislava Dukića u sporu koji je vodio protiv Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Printskrin
Stanislav Dukić

Iako sudski postupci najčešće traju godinama, ovog puta bilo je dovoljno samo pet meseci da se počne i završi postupak protiv našeg lista, a sve po onoj narodnoj: "Kadija te tuži, kadija ti sudi".

Presuda mora pasti

Generalni sekretar saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost Mario Spasić kaže da je skandalozno to što Viši sud pokazuje efikasnost samo kad treba disciplinovati medije.

- To je znak da postoje podobni i javni tužioci i sudije, koji na taj način samocenzurišu Srpski telegraf i ostale hrabre medije koji otkrivaju spregu tužilaca sa mafijom. Činjenica je da je suprotno svim principima osuditi Srpski telegraf, uz napomenu da je Dukić javni funkcioner, te da je, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, on dužan da trpi kritički osvrt na njegov rad i ponašanje - rekao je Spasić i posebno istakao:

- Srpski telegraf jeste razotkrio vezu između nekih tužilaca sa onima koji se mogu naći u beloj knjizi policije, što jeste bilo pitanje od posebnog interesa za javnost. Drugostepeni sud mora ukinuti osuđujuću presudu.

Dukić se u četvrtak javio na telefon kad smo ga pozvali, ali je odbio da razgovara.

- Ja sam tužilac, gospodin sam čovek i meni ne priliči da dajem izjave za vaš list. Prijatno - kratko je poručio Dukić.

U obrazloženju sudske presude, koja je doneta 19. februara, navodi se da su Medijska mreža i Boris Vuković, odgovorni urednik Srpskog telegrafa, dužni da Dukiću za pretrpljene duševne bolove isplate iznos od 500.000 dinara, sa dodatnom kamatom i sudskim troškovima u roku od 15 dana.

(Ne)Etički komitet

Nakon što je Srpski telegraf prvi pisao o rođendanskom slavlju Dukića sa osobama iz kriminalnog miljea, po nalogu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, etički odbor je podneo disciplinsku prijavu protiv Dukića, Ilića, Lazića, Kalezićeve i Vidakovića. Međutim, prijava je odbačena kao neosnovana. Odluku etičkog komiteta DTV je potpisao zamenik disciplinskog tužioca Miroslav Krkelić, uz obrazloženje da ne postoje elementi disciplinskog prekršaja iako mu je Halil Emrović u pisanoj formi potvrdio da je bio na rođendanu kod Dukića.

Zvanice

Podsećamo, Stanislav Dukić, član Državnog veća tužilaca (DTV), slavio je 30. avgusta prošle godine 50. rođendan u hotelu "Šumadija" zajedno sa osobama iz kriminalnog miljea. Među zvanicama je, između ostalih, bio i Halil Emrović, kontroverzni biznismen iz Novog Pazara sa debelim dosijeom. Na proslavi su bile i Dukićeve kolege Goran Ilić, Sandra Kalezić, Radovan Lazić i Zoran Vidaković. O svemu tome svedoče i fotografije koje je naš list tada objavio.

Ozakonili vezu tužioca i krimosa

Viši sud u Beogradu brzopotezno osudio Srpski telegraf zbog objavljivanja da je tužilac Stanislav Dukić slavio rođendan sa ljudima iz krimi-miljea.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading