Vulin: Sećamo se onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku

Autor:

Vesti

09.04.2020

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO pakta da uz pomoć šiptarske pešadije probije redove jedinica Vojske Jugoslavije i izvrši kopnenu agresiju na našu zemlju", podseća ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u krugu kasarne "Rasina" u Kruševcu, sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Aleksandar Vulin

Venac je položila i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

- Danas se sećamo onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku. Danas se sećamo onih koji su dali svoje živote i zahvaljujemo onima koji su živi, koji su sa nama. Danas govorimo o velikoj i slavnoj tradiciji. Pre 21 godinu otpočeo je napad na Košare NATO agresijom, poslednjim velikim i nekaženjenim zločinom u dvadesetom veku - rekao je ministar Vulin, poručivši da Srbija to nikada neće zaboraviti niti prestati da pamti, podseća i pita "zašto za NATO agresiju - taj strašni zločin, niko nije kažnjen."

Pre 21 godinu Srbiju smo branili na Košarama i na Paštriku, a danas je branimo sećanjem i svojim životom, naglašava ministar Vulin i poručuje da od strašnog virusa koji nam sada preti možemo da se zaštitimo, spasimo i sačuvamo Srbiju samo ako budemo pokazali istu hrabrosti i disciplinu kakvu su pokazali borci na Košarama i na Paštriku.

- Ako budemo podjednako voleli svoju Srbiju, ako budemo bili u stanju da živimo za nju, ako budemo bili uz svoju zemlju pobedićemo i u ovoj borbi - rekao je ministar Vulin.

Nakon polaganja venaca ministar Vulin i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišli su u kasarni "Car Lazar" spomen-sobu Komande za razvoj Rasinske brigade, koja nastavlja tradiciju herojske 125. motorizovane brigade.

Gradonačelnica Palurović rekla je da je Kruševac grad tradicije koji čuva sećanje na sve srpske junake.

- Kruševac je grad tradicije koji poštuje i čuva svoju tradiciju i izuzetno ceni sve junake koji su doprineli da, ne samo Kruševac, nego i Srbija budu slobodni. Sećamo se svih žrtava, ali i u isto vreme učimo mlade generacije da čuvaju i poštuju ono što su žrtve dale, a to je najvrednije - svoj život za slobodu.

Prema rečima nekadašnjeg ratnog komandanta 53. graničnog bataljona, a sadašnjeg načelnika Uprave za tradiciju standard i veterane pukovnika Duška Šljivančanina, bitka na Košarama kulminirala je 9. aprila 1999. godine, a zapravo je počela još 1997. godine, kada je došlo do pobune u Republici Albaniji i kada je znatan broj naoružanja prešao u ruke naroda, a kasnije u ruke terorista, kao i 1998. godine kada su se vodile strahovite borbe u rejonu karaule Košare i na celoj državnoj granici.

- Mnogo je heroja bilo na Košarama i na Paštriku i 1998. i 1999. godine. U kontekstu današnjih događaja, pomenuo bih jednu kategoriju naših saboraca, a to su naši lekari. Koliko je meni poznato, 1998. i 1999. niko nije podlegao povredama, a da mu naši lekari nisu pružili pomoć. Naši lekari dolazili su do prve borbene linije  tamo gde vozilo nije moglo doći - seća se pukovnik Šljivančanin svojih saboraca i citira reči Svetog Nikolaja Velimirovića koji kaže da "Slava pripada mučenicima, a ne dželatima."

U spomen-sobi Komande za razvoj Rasinske brigade čuva se sećanje na formiranje, ratni put i angažovanje 125. motorizovane brigade u borbi sa terorističkom OVK na teritoriji Kosova i Metohije, kao i najznačajnija odlikovanja i priznanja dodeljena toj herojskoj brigadi.

U vreme NATO agresije 125. motorizovana brigada izvela je pobedničku bitku na Košarama, čime je stekla državni i međunarodni ugled i značaj u odbrani SRJ od NATO agresije. Svojom snagom i vatrenim mogućnostima brigada je sprečavala dejstvo terorističke OVK, štitila objekte od vitalnog značaja i branila stanovništvo od napada terorista.

Za ispoljenu hrabrost, patriotizam, ostvarene uspehe u borbi, drugarstvo i odgovornost, herojska 125. motorizovana brigada 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Električar

09.04.2020 12:34

Slava palim herojima za odbranu Srbije. Živeli borci heroji. Domovino ne zaboravi svoje borce. Borci i dalje čekaju odgovor domovine.

Stršljen

09.04.2020 13:09

Sramota,pa ovaj julovac nema ama baš nikakva prava da odaje počast srpskim herojima,kao ni zahvalnice herojima koji su invalidi.Srami se frigidni dvolični čoveče.