MALI URNISAO LIDERA SZS: Dok se Srbija zaduživala, Đilasove firme su "cvetale"!

Autor: Tanjug

Vesti

08.04.2020

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je uredba vlade o mogućnosti dodatnog zaduživanja, usled pandemije Covid -19, namenjena prvenstveno za zaštitu života i zdravlja građana i poručio da je sve u skladu sa aktima koji propisuju javni dug.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Siniša Mali

Pojasnio je da uredba samo daje mogućnost da se pregovaraju krediti koji nisu u članu 3 Zakona o budžetu, jer, kako kaže, epidemiju nismo mogli da predvidimo.

Mali je u odgovoru na saopštenje Saveza za Srbiju, koji je ranije danas ocenio da postoji opasnost da se Srbija nekontrolisano zaduži u vreme vanrednog stanja, poručio da Dragan Ðilas koji se politikom bavi tako što tvituje iz fotelje, očigledno ne zna da sve svetske međunarodne organizacije imaju pakete mera i sredstva za pomoć država koje su pogođene virusom Covid-19


Mali je naveo i da “Ðilas pokazuje da je neznalica i da vodi računa samo o sebi I svojim milionima”.

- I neka se ne brine – sve je u skladu sa pravnim aktima koji propisuju javni dug, a sva zaduživanja koja proističu iz uredbe će na najtransparentniji način biti odobravana od strane Vlade RS, kao i do sada - rekao je Mali odgovarajući na pitanje SzS da li je sve u skladu sa propisima koji se odnose na javni dug.
 
RepublikaFoto: Photo by CDC on Unsplash

Mali je istakao i da je u poslednjih nekoliko godina smanjen udeo javno duga u BDP-u sa preko 70 odsto na ispod 50 odsto, da je pokrenut privredni rast, da su stabilizovane javne finansije, a za svo to vreme Srbija je vraćala i skupe kredite iz vremena bivše vlasti.


Navodeći da su najveće i najpoznatije rejting agencije u svetu poboljšale kreditni rejting i potvrdile dobre rezultate Srbije, Mali je upitao da li Ðilas, kojeg je nazvao političkim licemerom, misli da je pametniji od svih njih.

Mali je kazao i da je u vreme “bahate vlasti” od 2008. do 2012. javni dug porastao sa oko 8,8 milijardi na 17,7, odnosno za devet milijardi evra, te da je u to vreme Ðilasova firma zaradila 619 miliona evra.

- Dok se država zaduživala, Ðilasova privatna firma je cvetala i zarađivala milione evra. Znači - građane zadužuje, i to u svrhu tekuće potrošnje, a sebi stavlja milione u džep - rekao je Mali i dodao da za razliku od njih aktuelna vlast nastavlja da i u uslovima vanrednog stanja vodi računa o kontroli javnih finansija.

Podsetio je da je pripremljen ekononomski program koji će pomoći privrednicima da sačuvaju svoje firme, a zaposlenima da sačuvaju radna mesta.

- Srbija će i u uslovima ove krize pokazati koliko je jaka i stabilna - poručio je Mali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vitki

08.04.2020 17:50

Djilasu tako i treba

Odgovori 13 0
Vitki

08.04.2020 17:51

Ni u ovim teskim danima ne moze bez politikanstva!

Odgovori 13 0
Lune

09.04.2020 13:22

Đilas nam ne želi zdravlje.