(VIDEO) Presek stanja: 2.447 zaraženih, Kon predložio zabranu kretanja na teritoriji Beograda i drugih žarišta!

Autor: Republika

Vesti

07.04.2020

13:08 >> 13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovna konferencija Kriznog štaba održana je u Palati Srbija. Počela je u 15 časova.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Na konferenciji se iznose podaci o broju zaraženih koronavirusom, smrtnih slučajeva, oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

- U Srbiji su od poslednjeg izveštaja testirane 1074 osobe, od čega je pozitivno 247, ukupno 2447 je zaraženo. Na respiratoru se nalazi 108 ljudi. Takođe, od poslednjeg izveštaja zabeleženo je još 3 smrtna slučaja, dva muškarca i jedna žena. Stopa smrtnosti je trenutno 2.49% - izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći o naglom skoku broja obolelih, epidemiolog Predrag Kon je naveo da smo dostigli maksimum, i da će on trajati još desetak dana.

Upitan o trenutnom broju pacijenata smeštenih u privremenim bolnicama, izjavio je da se na Beogradskom sajmu trenutno nalaze 104 osobe, a na Čairu 64.

Budući da se koronavirus ovih dana pojavio i u nekim bolnicama, kao što su KBC "Dragiša Mišović" i Ortopedija u Ćupriji, Kon je istakao da svi inficirani medicinski radnici moraju biti udaljeni s posla. On dodaje da veliki broj zaraženog osoblja ne pokazuje nikakve simptome, dok preostali imaju blago oboljenje.

- Usled manjka radnika zbog širenja zaraze, te bolnice će se baviti samo hitnim slučajevima - naveo je.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predrag Kon

Kon je upitan da li romske i migrantske zajednice, usled manjka higijene, predstavljaju poseban problem, na šta je odgovorio da u tim sredinama još uvek nisu pronađena žarišta zaraze. Takođe smatra da ni među beskućnicima neće biti većih problema.

Što se tiče broja ljudi koji su zaraženi koronom, ali ne pokazuju simptome oboljenja, Kisić Tepavčevićeva je izjavila da se procenjuje da ih ima pet do deset puta više nego potvrđenih slučajeva.

Kon je prokomentarisao i mogućnost uvođenja još strožih mera, i tom prilikom izneo svoj predlog.

- Celodnevni policijski čas ima smisla samo za Beograd i druga žarišta, i to za narednih osam do deset dana - naveo je Kon, i dodao da zabrana kretanja možda nije neophodna, ali da zabrana kontakata svakako jeste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Dejana

07.04.2020 14:22

Ako je to potrebno,ja to licno podrzavam samo da se izvucemo iz ovoga.

Baki

07.04.2020 14:22

Podrška predlogu dr. Kona - zabrana kretanja na teritoriji Beograda i drugih žarišta. Dobrom delu našeg sveta se neke stvari ne mogu dokazati i zato je predlog najefikasniji način.

Ljiljana

07.04.2020 14:33

Dobra preporuka koja je svakako vredna slusanja.U ovoj situaciji treba pristupiti odgovorno i oprezno.

milica

07.04.2020 15:06

Podrska takvom predlogu, kad vec apel da ostanemo kuci ne vredi. Brz oporavak svim obolelim zelim.