Oporavak je moguć: Slučajevi uspešnog skidanja sa respiratora daju nadu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.04.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da primeri osoba koji su skinuti sa respiratora, a potom sponatno dišu i oporavljaju se, daju nadu da će biti još takvih slučajeva.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčevićeva je, na današnjoj konferenciji za štampu, upitana za zdravstveno stanje osoba na respiratorima, rekla da ne može da govori o tome, ali je dodala da se svakako radi o kritičnom stanju, čim se neko nalazi na tom uređaju i zahteva veštačko disanje.

- Ohrabrujuće je da smo imali slučajeve gde je postepeno dolazilo do spontanog disanja. Stalno navodimo prvi primer, mladića starog 35 godina, koji je uspešno skinut sa repiratora, koji spontano diše i koji se oporavlja - navodi ona i dodaje da su to osobe bez drugih pridruženih stanja koja komplikuju situaciju.

- Vidimo da je to moguće i nadamo se da će biti daljih primera - podvukla je Kisić Tepavčevićeva.

Sa bolničkog lečenja otpušteno 178 pacijenata

Sa bolničkog lečenja otpušteno je do sada ukupno 178 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa.

Kisić Tepavčevićeva je, na pres konferenciji, rekla da je u KBC “Dragiša Mišović” sa bolničkog lečenja otpuštena 101 osoba, od kojih 28 na Sajmu čeka drugi negativan nalaz.

Iz KC Vojvodina, nakon dvostrukog negativnog nalaza otpušteno je pet osoba, dodala je ona.

Kisić Tepavčevićeva je navela da je iz KBC “Zemun” otpušteno 36 pacijenata koji više nisu pokazivali znakove infekcije, a od njih je 32 koji na Sajmu čekaju drugi negativan nalaz, dok je četvoro pušteno kući.

Iz KC Niš otpušteno je 36 pacijenata, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

- Zaključno sa ovim momentom, 178 osoba je otpušteno sa bolničkog lečenja. Nisu svi još došli kućama, već čekaju drugi negativan nalaz - navela je ona.

Kako je rekla, više puta je rečeno da su privremene bolnice tipa one na Sajmu predviđene za osobe sa najlakšim formama bolesti, jer se time čuvaju njihove porodice, da ne dođe do infekcije.

"Žurke na sajmu" su razumljive

Na pitanje da prokomentariše snimke koji su se pojavili u javnosti da se na Beogradskom sajmu “noću prave žurke, možda i sa alkoholom”, Kisić Tepavčevićeva je rekla da smešteni na sajmu pokušavaju da organizuju svoj boravak tamo, što je, kaže, ljudski i razumljivo, a da je unošenje alkohola apsolutno zabranjeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
profesor1984

06.04.2020 14:25

Uskoro se krece sa masovnim testiranjem bice vise zarazenih. Moramo postovati pravila strucnjaka. Ostanite u svojim kucama,tako cete zastititi sebe a i druge.

Odgovori 10 0
Bojan

07.04.2020 10:48

I kada je hladno i kad je vruće i kada je dosadno ostani kod kuće.