BRNABIĆEVA POSLE SASTANKA SA HANOM: Do kraja godine se očekuje otvaranje novih poglavlja

Autor: Tanjug

Vesti

10.10.2017

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Posle sastanka sa Hanom, Brnabićeva pozitivno o pregovorima

To će biti važan signal za naše građane i administraciju koja je na tome radila, poručila je Brnabić u sedištu Evropske komisije.

- Srbija je iskreno posvećena EU integracijma. Ja sam želela da moja prva zvanična poseta bude Briselu i da ta poseta bude u okviru 100 dana rada vlade kao signal svim građanima Srbije gde im želimo da idemo kao vlada - izjavila je Brnabićeva posle razgovora sa komesarom Hanom.

Premijerka Srbije kaže da ona vidi proces ervointegracija Srbije kao proces zasnovan na tri osnovna principa: ekonomskom razvoju i makroekonomskoj stabilnosti, reformi javne uprave i vladavini prava.

- Najviše smo u poslednje tri godine uradili na makroekonomskoj stabilosti, dosta je urašeno na reformi javne uprave i još dosta treba da se uradi kako bi imali javnu upravu koju su naši građani i privreda zaslužili. Sada je vreme da se fokusiramo i na treći stub što je vladavina prava - najavila je Brnabićeva i dodala da su u pitanu reforme koje Srbija ne radi zbog EU već zbog sopstvenog transparentnijeg, efikasnijeg i predvidljivijeg sudstava.

Ona je ocenila da napretka Srbije ka EU, ali i u oblasti ekonomije, nema bez regionalne stabilnosti.

- Srbija zato ima i želi da ima vodeću ulogu u Berlinskom procesu - izjavila je Ana Brnabić.

Premijerka je navela da se u okviru Berlinskog procesa intenzivno radi na projektima iz oblasti infrastrukturnog i energetskog povezivanja regiona, kao i u oblasti saradnje među mladima.

Ana Brnabić se osvrnula i na stav Beograda kada je reč o poziciji EU prema Kosovu i Kataloniji.

- Pismo je pripremljeno. Na zahtev, na prvom mestu naših prijatelja iz Španije, nisam ga donela, ali smo razgovarali o tome. To je važno pitanje i važno je da Evropska komisija bude statusno neutralna. To je za Srbiju važna stvar i jedan od stubova naših evropskih integracija - izjavila je Brnabić.

Ona kaže da Srbija neće ugroziti regionalnu stabilnost niti svoje evropske integracije zbog izjava koje su došle iz Brisela prošle nedelje, kao i da se Beograd u potpunosti slaže sa Evropskom komisijom kada je u pitanju integritet Španije i nelegalnosti onoga što je Katalonija uradila.

Brnabićeva takođe naglašava da Srbija "u kompleksim okolnostima", kada Priština ne ispunjava svoj deo obaveza iz Brisleskog sporazuma, mora da vodi i zemlju i region napred.

- Moramo duboko da udahnemo i svi da vidimo o kakvim standardima razgovaramo, ko je koliko odgovoran partner i koliko možemo da računamo jedni na druge - zaključila je Ana Brnabić u sedištu Evropske komsije u Briselu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading