Na visini zadatka: Ovo su sva zaduženja srpske vojske u jeku korone

Autor:

Vesti

05.04.2020

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu RTS-a govorio je o ulozi Vojske Srbije u vreme epidemije.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Vojska Srbije

Za sada, kako je istakao, Srbija raspolaže sa oko 6.000 ležajeva za pacijente obolele od koronavirusa.

- Vojska Srbije uvek ima ključ, tu smo da sprovedemo sve što dođe od vrhovnog komandanta. Moraju da se obezbede lekari, logistika... Ali, mi to završimo u jednom danu. Obezbeđujemo kampove, najznačajnije zdravstvene kapacitete, patroliramo, gerontološke centre takođe, kako privatne tako i državne, kao i 17 migrantskih kampova. Ne postoji vojska u Evropi koja ima više različith zadataka. Svaki od zadataka je težak, ali niti tražimo niti je potrebno opravdanje. Ispunjavamo naređenja naše Srbije, mi zbog ovoga postojimo. Vojska pokazuje koliko bez nje nema države.

- Ovo nije vojska koja je bila kao nekada, više nema 100.000 vojnika. Zato nam je pomoć potrebna, a u ograničenom broju zovemo rezerviste koji su služili civilno. Neki od njih su angažovani u Beogradu i Novom Sadu. Oni rade sve ono što je potrebno u trenucima da se ne odvaja aktivna vojska od redovnih aktivnosti.

- VMC Karaburma je radio za svakodnevnu komunikaciju sa vojnim osiguranicima. Dobili smo zadatak da za 10 dana uspostavimo vojnu bolnicu. Za tih 10 dana ogromnog truda, obezbedili smo 106 priključaka za kiseonik, 60 mesta za respiratore i ona će od sutra u 7.30 moći da primi pacijente. Osim toga, zahvaljujući privatnim donatorima, dobili smo obećanje da ćemo za 15 dana imati savremenu bolnicu na mestu gde je ruina na Karaburmi. Od sutra će moći da se gleda uživo kako se gradi.

Saveti svih stručnjaka su isti, ističe Vulin.

- Velika zahvalnost Kini i Rusiji, koje se takođe bore sa koronavirusom, a opet su našli način da nam pomognu. Pravi prijatelji, dragocena pomoć, u vidu respiratora, kaljača, maski, testova... Ali smo dobili i naučnike, ljude koji su se skoro izborili sa virusom. Suštinski nema razlike od saveta Rusa i Kineza, svi se slažu da treba izbegavati kontakt, nema velike mudrosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading