Erdogan pričao na srpskom i smejao se Dačiću

Autor: M. R. ILIĆ - J. JELOVAC

Vesti

10.10.2017

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati. Naš odnos prema Turskoj nikada neće zavisiti od odnosa drugih zemalja prema njoj, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić nakon jučerašnjeg sastanka sa prvim čovekom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Ercan Yalçın
Neraskidivo prijateljstvo

Jedan od najzanimljivijih detalja posete je to što je Erdogan pričao na čistom srpskom, kako je otkrio Vučić, ali i pozdravljanje sa Dačićem, za kojeg je predsednik rekao da ne voli rano da ustaje, nakon čega su se sva trojica slatko nasmejala.

- Možda je Ivica malo neraspoložen, ali to je zato što voli da odspava duže. On mrzi rano da ustaje - rekao je Vučić Erdoganu.

Nakon toga, Erdogan se upoznao i sa ostalim ministrima u Vladi Srbije i tom prilikom je govorio i na engleskom i na srpskom jeziku.

- Govorite i turski, albanski, srpski perfektno... - pohvalio je Vučić Erdogana.

Vučić nije krio zadovoljstvo što je umesto 10 planiranih potpisano 12 sporazuma i da će još četiri biti sklopljena u Novom Pazaru. Erdogan je takođe razgovore sa Vučićem ocenio kao izuzetno dobre.

- Sa mojim prijateljem sam razgovarao danas, imali smo plodonosne radove. Imaćemo i mogućnost da probamo i srpsku kuhinju, ali i da razgovaramo sa poslovnim svetom - rekao je Erdogan i posebno naglasio investicije u Srbiju:

- Obim trgovine nije na nivou koji želimo. Trenutno je oko 800 miliona dolara, ali bismo želeli da krajem godine pređe milijardu. Međutim, želimo da u što kraćem periodu bude tri ili pet milijardi - rekao je Erdogan.

Prve dame otvorile dom

Tamara Vučić i Emina Erdogan, supruge predsednika Srbije i Turske, otvorile su juče obnovljeni Dom za nezbrinutu decu "Dragutin Filipović Jusa" na Vračaru i mališanima podelile poklone. Tom prilikom mališani, štićenici doma, izveli su za njih kratak program. U ovom domu smeštena su deca bez roditeljskog staranja uzrasta od tri do 15 godina, a turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA realizovala je obnovu doma i obezbedila potrebnu opremu.

Zorana najelegantnija

Po oceni novinara koji su pratili sastanke u Novom Pazaru najelegantnije obučena bila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović

Turski tok do Srbije, Putin neće reći ne

Erdogan je, govoreći o izgradnji "Turskog toka", rekao da se gasovod radi u saradnji sa Ruskom Federacijom, da se gradnja nastavlja i da se nada da će u najkraćem vremenu gas ovim gasovodom stići do Srbije.

- Nadam se da Putin neće gledati negativno na ovu stvar i da će se problem vrlo brzo rešiti - istakao je Erdogan.

Maja spremila mantije i sudžuk

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković bila je zadužena za organizaciju jučerašnjeg svečanog ručka za Erdogana i goste iz Turske. Kako je Srpski telegraf nezvanično saznao, na meniju su bile mantije, sudžuk, sjenički sir, štrudle i knedle, uz degustaciju vina iz najboljih srpskih vinarija.

Đorđević bez olovke

Ministar rada Zoran Đorđević došao je juče na potpisivanje ugovora sa turskim kolegama - bez olovke! Đorđević se, međutim, brzo snašao, pa je olovku pozajmio od ministra energetike Aleksandra Antića.

Od Vučića zbirka

Predsednik Srbije uručio je i poklon turskom kolegi - zbirku dokumenata iz 18. i 19. veka koja su prevedena na turski jezik.

OVO JE BILO U FOKUSU
ekonomska saradnja nove investicije iz Turske
energetika - izgradnja gasovoda "Turski tok" infrastruktura, odnosno izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, auto-puta Novi Pazar - Tutin - Sjenica i razvoj aerodroma u Srbiji
novim sporazumom o trgovini Turska odobrila izvoz 5.000 tona govedine bez carine istim sporazumom biće olakšan izvoz i suncokretovog ulja, soje, preparata za prehranu životinja, graška, pasulja, boranije, kukuruza i suvih šljiva
potpisan i sporazum o restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad, šumarstvu i vodama, saradnji u oblasti urbanizma, obrazovanja, kao i restauraciji Bajrakli džamije i parnog kupatila u Beogradu

Kuvar iz Pazara: Jedini zahtev da nema luka u hrani

Dva predsednika će danas u Novom Pazaru ručati u restoranu "Ras" u blizini manastira Sopoćani, u novopazarskom izletištu Pazarište. Za njih je pripremljen specijalan meni:

- Na svečanoj trpezi naći će se čorba od povrća, meze (pršuta, sir, kajmak, paprika punjena sirom), caciki salata, pita sa krompirom, glavno jelo (teletina), pilav, sezonska salata, kolač, štrudla sa jabukom i voće - saznaje Srpski telegraf.

Možda je Ivica malo neraspoložen, ali to je zato što voli da odspava duže. On mrzi rano da ustaje, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Za turskog i srpskog predsednika kuvaće Aleksandar Novitović, koji je spreman da visoke državne zvaničnike ugosti najukusnijim jelima.

- Siguran sam da će im se sve svideti što bude na trpezi. Njihov jedini uslov je bio da nema luka u jelima i da nisu ljuta, to jest začinjena mnogo. Takođe, siguran sam da će predsednik Erdogan biti oduševljen turskim pilavom koji specijalno za njega spremam - kaže Novitović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Vrscanka

10.10.2017 19:12

Drago nam je sto predsednik Turske govori srpski.

Dare

10.10.2017 19:16

Ono što je sigurno odnosi sa Turskom nikada nisu bili bolji i moraju biti još intenzivniji što verujem da će se ostvariti.

Ivanitza

10.10.2017 19:19

Ekonomska saradnja sa Turskom je za nas veoma značajna kao i prijateljstvo sa njima!

Branko

10.10.2017 19:22

To sto je govorio i na nasem jeziku je samo znak postovanja nas kao domacina.