Ministar spoljnih poslova dobio pisma zahvalnosti od Nemačke, Francuske i Ujedinjenog kraljevstva - reči podrške i pohvale zbog sjajne saradnje

Autor:

Vesti

04.04.2020

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je primio pisma zahvalnosti od Francuske, Nemačke i Ujedinjenog kraljevstva. Diplomatski predstavnici ovih zemalja uputuli su reči podrške i pohvale za izvanrednu saradnju tokom trajanja krize izazvane pandemijom koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Pisma prenosimo u celosti:

Pismo Nemačke

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Poštovani gospodine ministre, 

Ovim želim Vama i svim zaposlenim u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije s kojima je Ambasada ovih dana bila u stalnom kontaktu u cilju rešavanja pitanja vezanih za trenutnu krizu izazvanu virusom korona da zahvalim na izvanrednoj saradnji.

Dozvolite mi da konstatujem da su verbalne note i druge informacije o razvoju situacije i o preduzetim merama, koje su Ambasadi uvek blagovremeno dostavljane, doprinele tome da je tim Ambasade Republike Nemačke u datim okolnostima uvek imao osećaj da je sveobuhvatno obavešten i posavetovan kako dalje postupati. Isto važi i za brzu i efikasnu organizaciju vazdušnih linija između Beograda i Berlina, odnosno, kao u najnovijem slučaju, između Štutgarta i Beograda kojima je državljanima naše dve zemlje omogućen povratak u domovinu. Sa osećajem duboke zahvalnosti konstatujem da u Srbiji trenutno nema državljana Savezne Republike Nemačke koji su na bilo koji način zaglavljeni. Svoju zahvalnost na izuzetno dobroj saradnji dozvolite da izrazim i radnoj grupi Covid-19 u Vašem cenjenom ministarstvu, a posebno šefu Protokola Draganu Petroviću. Želim takođe da zahvalim na izvrsnoj saradnji svim koleginicama i kolegama u timu ambasadorke Conić i ambasadorke Janković u Berlinu. 

Želim Vama i Ministarstvu na čijem ste čelu mnogo uspeha u savladavanju ove teške krize. Dozvolite da posebno naglasim da se Srbija, naravno i dalje bez rezerve može pouzdati u solidarnost i podršku Evropske unije i njenih članica. Ubeđen sam da će sveobuhvatne mere podrške koje je pokrenula Evropska unija imati pozitivan efekat na razvoj situacije u Srbiji.

Moje saradnice i saradnici iz diplomatskog kora, zajedno sa svojim porodicama osećaju se u Beogradu kao kod kuće, kao što to diplomata samo može poželeti, a isto važi i za moju suprugu i mene. Upravo u ovim kriznim vremenima osećamo veliku zahvalnost za poslovično srpsko gostoprimstvo i predusretljivost.

S poštovanjem, 
Thomas Schieb

Pismo Ujedinjenog kraljevstva

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Poštovani ministre Dačiću,  
 
Nekoliko proteklih nedelja su cvakako bile neuobičajene i nešto što do sada nismo imali prilike da doživimo. Tokom našeg dosadašnjneg životnog veka, nismo iskusili krizu tako velikih razmera koja je, u tako kratkom vremenskom razdoblju, delovala, i još uvek deluje na ceo svet. 
 
Zdravlje i sigurnost naših građana, kao i naših zajednica su od najvećeg prioriteta za obe naše države. Dobrobit naših diplomatskih mreža, kao i mogućnost da neometano nastavimo sa radom kako bismo obezbedili obavljanje osnovnih dužnosti i pružanje osnovnih usluga su, lično i za Vas i za mene, od izuzetne važnosti.  
 
Tim povodom, želela sam lično da se zahvalim Vama i Vašem timu, za svu podršku i saradnju tokom ovog teškog perioda. Posebnu zahvalnost, želela bih da uputim gospodinu Draganu Petroviću i gospodinu Nikoli Nedeljkoviću za asistenciju prilikom povratka britanskih državljana u otadžbinu Air Serbia letom Beograd – London, 26. marta, kao i za pomoć u vezi sigurnog povratka u Beograd ključnog člana mog tima u ambasadi. 
Saradnja i podrška koju smo ovim povodom dobili od Ambasade Srbije u Londonu je od neprocenjivog značaja za nas. Molim Vas da im svima prenesete poruku moje zahvalnosti.  
 
Mojoj zahvalnosti, pridružuje se i ceo tim Britanske ambasade u Beogradu. Veoma cenimo saradnju sa Vašim ministarstvom, i radujemo se nastavku bliske saradnje tokom svih izazova sa kojima ćemo se suočavati tokom dana i nedelja koji nam predstoje.     
 
Srdačan pozdrav, 
Ambasador 
Sian MacLeod 

 

Pismo Francuske

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Gospodine ministre,

Dozvolite mi da Vam u ime ministra za Evropu i spoljne poslove Francuske, Nj. E. g. Žan Iv Le Drijana, uputim veliku zahvalnost Francuske za pomoć Vlade Srbije prilikom povratka u Francusku avionom kompanije Air Serbia 25 državljana Francuske koji su bili blokirani u Srbiji zbog suspenzije međunarodnih letova zbog epidemije Covid-19.

Sa naše strane, srećni smo što smo doprineli povratku više građana Srbije koji su bili u Vuhanu i Brazilu, ovih drugih zahvaljujući kompaniji Air France. Ova saradnja u koju su bile uključene i druge evropske države je bila obostrano korisna.

Želeo bih da istaknem efikasnost, raspoloživost i dobronamernost vaših timova, kako u Parizu tako i u Beogradu prilikom izvršavanja ovog zadatka, uz posebnu zahvalnost upućenu gospođi Mirjani Živković i gospodinu Draganu Petroviću.

Ova solidarnost potvrđuje još jednom čvrstinu našeg prijateljstva i strateško partnerstvo između naših dveju zemalja. Kao što su to predsednici Srbije i Francuske juče konstatovali prilikom telefonskog razgovora, jedino ujedinjujući naše snage uspećemo da prevaziđemo ovu nikad do sada viđenu krizu. Trudićemo se da sledećih dana i meseci uputimo Srbiji svaku vrstu moguće podrške pored već uloženih značajnih napora Evropske unije kako bismo pomogli narodu Srbije da se suprotstavi krizi na sanitarnom i ekonomskom planu.

Želim Vam kao i Vašim bližnjima da ostanete dobrog zdravlja i da Vas hrabrost prati u radu.

Molim Vas, gospodine ministre, da primite izraze mog dubokog poštovanja.

Hvala puno!
Jean-Louis Falconi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading