KORONA U HAGU: Ugroženi Karadžić i Mladić?!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

03.04.2020

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalu Ratku Mladiću (77) i bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću (74) ozbiljno su ugroženi životi jer se opaki koronavirus pojavio i u Hagu!

Karadžić i Mladić

Portparolka Haga Helena Iglston potvrdila je da je jedan haški zatvorenik zaražen još 18. marta (!), ali tvrdi da je smešten u zasebnom delu zatvora, koji je odvojen od pritvora u kome se nalaze Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković (70).

Udruženje branilaca pred međunarodnim sudovima (ACD-ICT), na drugoj strani, traži od predsednika suda Karmela Ađijusa da zbog pandemije korone pusti sve pritvorenike na privremenu slobodu.

Ađijus taj zahtev koji je poslat 27. marta još "razmatra" i tako svesno ugrožava živote Mladića, Karadžića i drugih zatvorenika koji zbog godina spadaju u rizičnu grupu.Ozbiljna situacija

Helena Iglston kaže da je jednom zatvoreniku 18. marta dijagnostikovan koronavirus, ali da on nije pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici UN, koja je u zasebnom krilu zatvora.

- Taj pacijent nije bio u kontaktu sa pritvorenicima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu (Mladić, Karadžić i Petković, prim. aut.). Preduzimamo sve mere da zaštitimo pritvorenike od mogućnosti da budu izloženi zarazi - ističe Iglstonova za Radio Slobodna Evropa.

Darko Mladić, sin generala Mladića, komentarišući ove navode kaže da je zahtev advokata apsolutno ispravan.

- Zatvori dodatno pojačavaju infekcije i zaraze, to je opštepoznato. Ako je jedan zaražen, sigurno ih ima još. Iz razgovora sa ocem znam da su u pritvoru preduzeli mere zaštite. Ipak, oni koji su tu uglavnom su stariji ljudi sa hroničnim bolestima i najizloženiji su virusu. Zato bi najbolje rešenje bilo puštanje na privremenu slobodu. Advokati su svesni ozbiljnosti situacije - upozorava Mladić.

Bilo bi humano

Pukovnik JNA Veselin Šljivančanin ocenjuje da bi haške sudije trebalo da poslušaju apel advokata.

- Bio sam u Hagu kad je bila epidemija ptičjeg gripa i lekari su bili korektni. Obilazili su nas, terali da održavamo higijenu, čak i kritikovali ako kršimo pravila. Ipak, sudije treba da poslušaju apele advokata i puste zatvorenike privremeno na slobodu. Mladić i Karadžić imaju dosta godina i rizična su grupa - zaključuje Šljivančanin.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading