Mere Vlade Srbije o privremenim bolnicama: Evo u čijoj su nadležnosti i kako će funkcionisati taj sistem!

Autor: Tanjug

Vesti

03.04.2020

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije donela je odluke o otvaranju privremenih objekata za smeštaj i lečenje obolelih od zarazne bolesti COVID-19 na Beogradskom i Novosadskom sajmu kao i hali Čair u Nišu, a koje su danas objavljene u Službenom glasniku.

RepublikaFoto: e-stock
Privemena bolnica na Sajmu

U odlukama koje su stupile na snagu danas navodi se da su privremene bolnice deo vojno zdravstvenog sistema kojima u uslovima vanrednog stanja upravlja Ministarstvo odbrane.

Za potrebe privremenih bolnica angažuju se zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreža zdravstvenih ustanova, vojnim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini koja obavljaju poslove zdravstvene delatnosti.


Osnov za angažovanje u privremenim bolnicama su rešenja rukovodilaca, a u skladu sa odlukama Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19. Lekove i medicinska sredstva za privremene bolnice obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Obolele od bolesti COVID-19, i inficirane virusom SARS-CoV-2 u privremene bolnice upućuju zdravstvene ustanove određene za prijem i zbrinjavanje tih lica, a prevoz vrši se posebnim sanitetskim vozilom na način kojim se sprečava širenje zaraznih bolesti.
RepublikaFoto: e-stock
Aleksandar Vulin

U odlukama o privremenim bolnicama navodi se da se prijem, testiranje i otpust vrše po stučnom uputstvu Zavoda za javno zdravlje. Ishranu u svakoj od privremenih bolnica obezbeđuju Studentski centri tih gradova, a bolnice obezbeđuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.


Koordinatora - rukovodioca svake od privremenih bolnica određuje ministar odbrane.

Sve tri bolnice dezinfikuje Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, a održavanje higijene u beogradskoj obezbeđuje "Beogradski sajam", dok u druge dve to čine uprave tih gradova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading