(VIDEO) Redovna konferencija: Procenat smrtnosti je 2,64%, uvođenje zabrane kretanja od 24 sata je poslednja slamka spasa!

Autor: Republika

Vesti

03.04.2020

13:20 >> 13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I danas je održana redovna konferencija o koronavirusu. Lekari su izneli podatak da je od juče potvrđeno 305 novih slučajeva zaraženih, a da je u poslednjih 24 sata preminulo 8 osoba.

- Nažalost od našeg poslednjeg izveštavanja umrlo je još 8 osoba, 6 muškaraca i 2 žene. Prosečna starost osoba koje su preminule je 70 godina i svi su imali određene hronične bolesti. U ovom momentu smrtnost iznosi 2,64 odsto - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

- Mi danas imamo najcrnji dan od kada je proglašena epidemija, sada je već pitanje zdravstvene bezbdenosti svakog pojedinca ove države da li će shvatiti da senalazimo zaista u teškoj situaciji! Da nismo imali pripremljene ove bolnice, već bi bili u problemu. Napadi na mere su napadi na zdravstvenu bezbednost i ja tu nemam šta da dodam. Jer ako neko ne shvata da je virus u cirkulaciji i da samo te mere mogu da spreče širenje, tu nema šta ni da se pregovara - rekao je dr Predrag Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

Narodni front radi sa manjim brojem ljudi, broj zaraženih u bolnici u Ćupriji

- Danas sam razgovarao sa prof. dr Brankom Nikolić koja je zamenica direktora u Narodnom frontu. Ona je rekla da su imali 36 porođaja i da bolnica radi. Da je našla način, tako što je smanjila broj lekara u smenama i da isti posao radi manji broj ljudi. Što se tiče Ćuprije, tu je 4 lekara i 4 trhničara pozitivno, a plus je 4 lekara i 3 tehničara u kućnoj izolaciji - rekao je Kon.

- Valjevo, Ćuprija, Beograd, Kikinda i dalje ostaju žarišta kada je reč o broju zaraženih - rekao je dr Predrag Kon.

Lekari su dodali da je skoro polovina zaraženih iz Beograda.

Da li je ugrožen rad bolnice u Ćupriji? Da li je bilo propusta u Narodnom frontu i u Ćupriji?

- Jasno je da su se desili određeni propusti u određenim momentima. Međutim ono što je najbitnije je da su svi oni kod kojih je potrđen virus izolovani i da su svi njihovi kontakti provereni kako se virus ne bi širio na pacijente. Bolnica u Ćupriji radi sa manjim brojem radnika, oni pokušvajau da tako izdrže, ali sigurno da će u nekom trenutku biti smanjen obim rada ili će drugi medicinski radnici da budu upućeni da pomognu, iz drugih zdravstevnih ustanova - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Koliko se čekaju rezultati testiranja? Da li su podaci realni?

- Testiranje postaje najznačajniji problem u ovom trenutku, mora da se nađe način da se prevaziđe zagušivanje, stižu materijali iz različitih bolnica i meni i dalje nije jasno zašto postoji zastoj. Vidite da priliv postaje veći i jasno je nama da tu postoji problem. Oni koji su sa visokom temperaturom i oni i dalje moraju da čekaju i to je jednostavno tako. Ovo što ja iznosim je istina, istina može da zaboli, ali tako je - rekao je Kon. 

- Poslednja slamka spasa je uvođenje zabrane kretanja na 24 sata, nije još vreme za to - rekao je Kon.

- Radi se i na infektivnim odeljenjima, radi se i uzorkovanje u mnogo ustanova širom naše zemlje, a sada se ide ka tome da se uzorkovanje vrši u domovima zdravlja - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

- Za dodatni broj uzorkovanja koji je sada 4 puta veći, jer smo ranije imali oko 200 testiranja, a sada oko 800 i to pravi zagušenje, to je činjenica - kaže Kon.

Na respiratorima je 81 pacijent, ponovili su doktori.

- Razni su problemi na svakom koraku, ali to ne znači da sistem prestaje da funkcioniše. Dakle niko neće zaustaviti porođaj, niko neće odlagati hitna stanja - zaključio je dr Predrag Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading