(VIDEO) Svaki punoletni građanin dobija 100€! Siniša Mali objavio ekonomske mere u jeku pandemije

Autor:

Vesti

31.03.2020

14:04 >> 14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali predstaviće ekonomske mere za ublažavanje posledica privrede nastalih zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ/ Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/pixabay
Foto ilustracija

Mali je rekao da mere imaju dva cilja. - Očuvanje stabilne ekonomske situacije i očuvnaje malih preduzeca u privatnom sektoru - rekao je on. Naveo je da je Vlada Republik Srbije dobila pomoć od preduzetnika i stručnjaka kako pomoći ekonomiji Srbije i one su uvršetek, kako kaže, u ove mere Vlade Srbije i Narodne banke Srbije

- Vlada je dobila veliki broj predloga privrednika kao im pomoći. I sve smo ih mi razmotrili. Ova kriza je globalna, sa kojom se suočava svaka zemlja u svetu. Srbija ovu krizu čeka nikada jača i zato idemo sa predstavljanjem ovih mera kako bi rasteretili privredu što više - rekao je Mali i podsetio da je vlada donela odluku o povećanju plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto i penzionerima od 4.000 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

1. Odlaganje poreza i doprinosa

- Odlaganje plaćanja plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021.

Ova mera za cilj ima povećanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji isplaćuju zarade zaposlenima. Takođe, ova mera se odnosi na odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika. Povećanje likvidnosti se ogleda u odlaganju plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade. Svi poslodavci koji se opredele da koriste ovu meru mogu da koriste odlaganje plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade do početka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogućnost daljeg odlaganja plaćanja ovih troškova najduže do 24 meseca bez obaveze plaćanja kamate na zahtev poreskog obveznika. Osnovni uslovi za primenu ove mere su identični za sve poslodavce bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

- Odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu

Mera ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obveznika putem odlaganja plaćanja akontacija za porez na dobit za 2020. godinu koje dospevaju u drugom kvartalu 2020. godine. Osnovni uslovi za primenu ove mere su identični za sve obveznike poreza na dobit bez obzira na njihovu ekonomsku snagu. Za poreske obveznike na koje se mera odnosi, osnovni uslovi za primenu su identični bez obzira na ekonomsku snagu konkretnog poreskog obveznika.

- Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a

Osnovni cilj ove mere je da se od plaćanja PDV oslobode oni donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode čijim prometom se bave, doniraju ustanovama koje su neposredno uključene u aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje širenja i lečenje građana od bolesti Kovid-19. Smatramo da je propisivanje ove mere potpuno primereno okolnostima, kao i da uslove za primenu ove mere treba propisati na način koji će onemogućiti bilo kakve zloupotrebe.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Marko Čadež i Siniša Mali

2. Direktna pomoć od tri minimalne zarade za sva preduzeća

Ovaj set mera odnosi se na direktna davanja preduzećima, isplatu pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije 50% minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada. 

Ovaj set podrazumeva:

- Direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplatu pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja - 3 minimalne zarade)

- Direktnu pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru - uplatu pomoći u visini 50% neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja) za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu)

Šta sve obuhataju mere

Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije obuhvata sledeće mere:

odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021; odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu; oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a;

Kod ovog seta mera je napravljena razlika u načinu primene po osnovu ekonomske snage obveznika. Naime, pošlo se od pretpostavke da su privredni subjekti koji su razvrstani kao velika privredna društva imaju značajno veću ekonomsku snagu u odnosu na preduzetnike, mikro, mala i srednja pravna lice. U skladu sa navedenim, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim pravnim licima je data ekonomska pomoć u visini neto minimalne zarade za svako lice koje kod njih ima status zaposlenog.

Za pravna lica koja su klasifikovana kao velika, pomoć je opredeljena srazmerno broju lica koja ovi poslodavci zadržavaju u radnom odnosu iako je za radom tih lica privremeno prestala potreba. Shodno tome, ovaj set mera je usmeren na to da država efektivno podnese deo tereta isplate naknada zarada licima za koje je nastupio prekid rada, a koja poslodavci –velika pravna lica zadržavaju u radnom odnosu. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

U vezi sa primenom ove mere, posebno bi trebalo imati u vidu da se ne ulazi u poslovnu politiku poreskih obveznika – velikih pravnih lica, niti se ograničava broj zaposlenih kojima se utvrđuje prekid rada (ali ne i prekid radnog odnosa), niti se na bilo koji način utiče na obim prava koji zaposleni ostvaruju u toku prekida rada. S druge strane, predloženim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja, odnosno odustajanja od pokretanja postupaka prestanka obavljanja poslovanja

3. Masovna podrška za likvidnost

Cilj trećeg seta mera je očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije prouzrokovane pandemijom Kovid-19 virusa. 

Mere podrazumevaju sledeće:

- Program finansijske podrške privredi u uslovima Kovid-19 krize Fonda za razvoj Republike Srbije

- Garantnu šema za podršku privredi u uslovima Kovid-19 krize

Ovim programom Vlada Republike Srbije želi da minimizira spoljne uticaje (pad tražnje, prekid lanaca snabdevanja i dr.) i njihove posledice (smanjene zaposlenosti, nelikvidnost i dr) na poslovanje srpske privrede. Konkretno, program predviđa dve mere 1) program za dodelu kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj Republike Srbije, i 2) garantne šeme za podršku privredi u uslovima Kovid-19 krize za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srbiji.

Ukupna vrednost programa predviđenih ovom merom iznosi 264 milijarde dinara (oko 2.2 milijarde evra).

 

4. Pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije u iznosu od 100 evra

U okviru "ostalih mera" podrazumeva se:

- Moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za JP 

- Fiskalni stimulans – direktna pomoć svim punoletnim građanima. Ovo se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Republike Srbije.

Ukupni procenjeni efekat mera je, kako se navodi, 608,3 milijardi dinara.

Od pomoći države će biti izuzeti pojedini privredni subjekti i to:

- oni koji su tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 odsro (ne računajući zaposlene na određeno vreme kojima ugovor ističe tokom vanredog stanja)

- oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta tekuće godine. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lea

31.03.2020 16:33

Svaka cast!

Rade

01.04.2020 18:36

Sirotinja će se mnogo obradovati. Hvala, hvala, hvala!