Muškarac (45) primljen u KBC "Bežanijska kosa" zbog infarkta, a onda je otišao na testiranje: Evo šta su lekari utvrdili i kako su uspeli da ga spasu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

30.03.2020

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac (45) javio se nedavno u KBC "Bežanijska kosa" zbog infarkta, a naknadnim testiranjem se ispostavilo da je pozitivan na korona virus. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji lekara, njemu je spasen život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Radi se o čoveku koji je razvio jedan masivni infarkt i javio se u našu kuću. Nije imao vremena bilo gde drugde da dođe, ali s obzirom na to da smo mi izvršili edukaciju celokupno osoblja, naše osoblje se izuzetno dobro snašlo. Uradili smo implantaciju stenta i pacijentu smo sačuvali život. Sve je urađeno pod punim epidemiološkim merama, osoblje je bilo kompletno zaštićeno, nije bilo kontakata sa drugim pacijentima. Njegova glavna tegoba je bio masivni infarkt, a kasnije se ispostavilo da je kovid nosilac - rekla je dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", za RTV Pink.

Upravo taj slučaj, naglasila je, treba da pojasni zašto se insistira na merama socijanog distanciranja.

- Mnogi ljudi, pre nego što se razbole, mogu da budu nosioci ovog virusa. Zato je važno da pacijenti i svi mi zajedno poštujemo mere i uputstva stručnjaka i da ne razmišljamo da li neko ima oboljenje ili ne već da pratimo mere koje su izrečene - podvukla je ona.

Dr Zdravković je rekla da u ovoj zdravstvenoj ustanovi važe i poštuju se stroge mere trijaže na ulazu u bolnicu.

- Svaki pacijent prođe i merenje temperature i epidemiološku anketu, dobije masku kada uđe. Potpuno je blokirano širenje virusa ukoliko neko jeste spontani nosilac a nema tegobe, mere zaštite su takve i kod pacijenata i kod osoblja. Jer mi dajemo terapiju i onkološkim pacijentima i onima koji primaju biološku terapiju, a radimo i hitne skenere. S druge strane, naše osoblje koristi sve mere, imamo zaštitnu opremu, pratimo preporuke koje nam je dalo ministarstvo zdravlja - objašnjava direktorka.

Prema njenim rečima, u KBC "Bežanijska kosa" ima dovoljno zaštitne opreme, ali dodaje i da ova ustanova redovno proverava da li se poštuju mere zaštite.

- Mi nemamo povećano oboljevanje zdravstvenog kadra od virusa Kovid-19 iako smo stalno u kontaktu u pacijentima. Pre može da se desi da neko ima kontakt van zdravstvene ustanove i zato insistiramo da svi uvek nose zaštitu - kaže ona.

 

"Srčani bolesnici su u riziku da imaju težu formu bolesti"

Kada su u pitanju srčani bolesnici, dr Zdravković kaže da oni nisu u povećanom riziku da se zaraze, ali jesu "u povećanom riziku da imaju težu formu bolesti".

- Da bi se zaštitili, važno je da poštuju sve propisane mere, zatim da redovno piju svoju terapiju, da svedu kontakte na minimum i da što manje izlaze iz stana. Ako nemaju izuzetno jak bol i nemaju gušenje, onda je bolje da se jave telefonom, a broj mogu da pronađu na sajtu naše ustanove - naglasila je za TV Pink dr Zdravković.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading