Trampova trojka: Odmah ukinite takse

Autor:

Vesti

28.03.2020

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampovi specijalci za Kosovo samo dan po rušenju Aljbina Kurtija sa premijerske funkcije uputili su zahtev Prištini da smesta ukine takse na srpsku robu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

U zajedničkom saopštenju Ričard Grenel (specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine), Metju Palmer (specijalni predstavnik za zapadni Balkan) i Filip Kosnet (ambasador SAD u Prištini) poslali su jasnu poruku Prištini, od koje traže da odmah i bez odlaganje ukinu takse na srpsku robu.

- Takse nanose štetu svim ljudima na Kosovu, čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv KOVID-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

U pismu adresiranom na sve prištinske političare trojica američkih diplomata traže od Prištine da odmah i bez odlaganje postupe po zahtevu Vašingtona i ukinu namete na srpsku robu.

Činjenice

  • takse na srpsku robu uveo je Ramuš Haradinaj 21. 11. 2018.
  • zbog ove odluke Amerika je stala iza zahteva za njegovu smene
  • na čelo prištinske vlade došao je Aljbin Kurti, koji je takođe odbio da ukine namete
  • samo 51 dan posle postavljanja na funkciju Kurti je pao sa vlasti iako je bio na vezi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel
  • Vašington, koji insistira na ukidanju taksi, kao novog premijera vidi Isu Mustafu ili nekog funkcionera iz njegove partije DSK

ŠAMAR LAŽOVU

Istovremeno Grenel, Palmer i Kosnet očitali su lekciju Aljbinu Kurtiju, koji je tvrdio da postoji sporazum o razmeni teritorija. Negirajući postojanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, Amerikanci su Kurtiju zbog izrečenih laži lupili šamarčinu. Naime, u saopštenju se ističe da Trampov izaslanik Grenel niti je ikada video niti je bilo ikakvih razgovora o takvom planu.

- Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovnom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac. Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja - poručuje Trampova trojka.

Godfri: Hvala Srbiji

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri zahvalio je Vladi Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova što su omogućili povratak američkih državljana kući.

- Hvala Vladi Srbije, koja nam je velikodušno omogućila da 64 državljana Sjedinjenih Država vratimo kući, Ministarstvu spoljnih poslova Srbije na odličnoj saradnji i "Er Srbiji" na velikom junaštvu. Ovo je za nas veliki poklon - napisao je Godfri na Tviteru.

PODRŠKA GRAĐANIMA

Građanima Kosova diplomate su poručile da Amerika stoji uz njih, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja KOVID-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

- Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces - poručila su trojica diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading