Tači ne pušta Kurtija iz kandži: Žalba Ustavnom sudu zbog ograničenja kretanja na Kosovu

Autor: Kosovo online

Vesti

24.03.2020

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači obratio se Ustavnom sudu sa zahtevom za poništenje odluke vlade da ograniči kretanje građana u određenim vremenskim intervalima zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je i sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem prekršila Ustav Kosova, tako što je ograničila kretanje bez uvođenja vanrednog stanja.

Prema njegovim rečima, sloboda kretanja može se ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.

- Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje - rekao je Tači.

Tači je i danas ponovio da niko nema pravo da krši zakone zbog političkih interesa. On je pozvao na međusobno jedinstvo i solidarnost i izrazio uverenje da će Kosovo prevazići taj izazov.

Tači je ukazao da je vlada Kosova odbijala da proglasi vanredno stanje navodeći da je situacija u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom.

On je ocenio da građani Kosova sada nisu dužni da poštuju nove vladine mere jer nisi u skladu sa Ustavom tzv. Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading