LETI PERJE U PRIŠTINI! Kurti želi DSK u vladi, ali pod njegovim uslovima

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2020

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa najavio pokretanje izglasavanja nepoverenja premijeru i lideru Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti je optužio DSK da je prekršio koalicioni sporazum, a smenjenog ministra Agima Veljiua je nazvao “dvostrukim izdajnikom”.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Mustafa je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će DSK tražiti izglasvanje nepoverenja Kurtiju, zbog toga što odbijanjem da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH šteti odnosima sa SAD i zbog, kako je naveo, jednostrane i samovoljne smene Veljiua, koji je član te stranke.

Kurti je Veljiua smenio sa mesta ministra unutrašnjih poslova zato što se na sinoćnoj sednici saveta za bezbednost zalagao za podršku zahtevu kosovskog predsednika Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja korona virusa.


Kurti je novinarimam rekao da niko više ne veruje da je njegova politika antiamerička, te da je to očajnički pokušaj za spas onih sa kojima njjegova vlada želi da se obračuna zbog kriminala i korupcije.

- Kosovo je verovatno najproamerička država na svetu. Kosovo je zemlja u kojoj Amerika ima najveći uticaj u svetu. Kako onda jedan antiamerički političar može da pobedi na izborima u takvoj zemlji. Niko više ne veruje u tu priču - rekao je Kurti.

Rekao je da Priština ima, želi da ima i imaće dobre odnose, široko partnerstvo i snažan savez sa SAD.

- SAD i EU, Amerika i Evropa, obe su nam potrebne. Mi nemamo zamenu za njih i oni ne zamenjuju jedni druge. Pogrešno je reći ''da'' Americi, a ''ne'' Evropi, ili obrnuto. ''Da'' Amerika i ''da'' Evropa. Transatlantska veza je od vitalnog značaja za Kosovo i Albance - kazao je Kurti.

O smeni Veljiua, Kurti je rekao da je on počinio “dvostruku izdaju” i da je Mustafu zamolio da umesto njega predloži nekog drugog iz DSK.

Ponovio je da se ne slaže sa uvođenjem vanednog stanja na kosovskoj teritoriji, jer misli da nisu iskorišćeni svi bezbednosni potencijali Kosova.

Smatra da je vanredno stanje na kosovskoj teritoriji nepotrebno, ali s obzirom na to da je Tači juče potpisao uredbu i prosledio je parlamentu, čekaće, kaže, da vidi šta će izglasati skupština.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading