RASPAD SISTEMA: PLJUŠTE PROZIVKE, PRIŠTINSKI LIDERI ZARATILI NA KRV I NOŽ Tači: Kurti je đavo i frustruirana kukavica

Autor:

Vesti

12.03.2020

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički zemljotres zadesio je Prištinu zbog teškog pogoršanja odnosa sa američkom administracijom predvođenom predsednikom Donaldom Trampom, koja je suspendovala 200 miliona dolara direktne američke pomoći i zapretila povlačenjem svoju vojske jer premijer takozvane države Kosovo Aljbin Kurti odbija da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom u cilju pronalaženja održivog rešenja za kosovski čvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

U pokušaju da nađe izlaz iz situacije koja je dramatično oslabila položaj Prištine, kosovski predsednik Hašim Tači nije štedeo Kurtija, koga je nazvao đavolom i frustriranom kukavicom, poručujući mu da je savez sa SAD svetinja.

- Frustriran, nastavlja sa lažima i obmanama. Kukavički i đavolski, narušava kosovsku politiku i institucije. Ismejava i sabotira državu. Nema hrabrosti niti da ukine taksu niti da postavi reciprocitet. Nedostojanstven. Paranoično govori o tajnom sporazumu između Kosova i Srbije. Smešan za Kosovo. Uvredljivo i opasno za odnos Kosova sa SAD.... Kurtijeva jedina konstanta je na suprotnoj strani Amerike. Narod Kosova veruje SAD. Savez sa SAD je svetinja. Svi smo dužni da štitimo - poručuje predsednik takozvane države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Takav scenario je, prema mišljenju direktora Centra za globalizaciju Dejana Miletića, izvestan. On čak ne isključuje mogućnost da Bela kuća revidira stav o priznavanju nezavisnosti KiM:

- U skoroj istoriji nije viđeno ovakvo ignorisanje legitimnih zahteva SAD da Kurtijeva vlada ukine takse. Takvo nipodaštavanje ne bi smelo da se toleriše. Sledeći potez Vašingtona bi mogao da bude i preispitivanje podrške kosovskoj nezavisnosti.

To ne znači da bi Amerika povukla priznaje, već da bi Prištinu uskratila podršku i pomoć u lobiranju za prijem u svetske institucije poput Interpola i Ujedinjenih nacija.

Čak je i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, čija je vlada uvela takse, tražio juče sastanak sa liderima svih parlamentarnih stranaka kako bi se sačuvalo prijateljstvo sa SAD.

 

Pada Kurti, stiže Mustafa

U Prištini se, kako je pisao naš list, radi i na realizaciji prekomponovanja vlasti i smene Kurtija. Ključnu ulogu mogao bi da odigra DSK Ise Mustfe, koji bi napustio savez sa Kurtijevim Samoopredeljenjem i formirao novu većinu u parlamentu sa Tačijevim DPK. Takav rasplet podržava i Vašington, gde je Mustafa već viđen za novog premijera.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading