Generalu loše, bez porodice za 78. rođendan: Mladić mora pod nož, zbog korone ženi Bosi zabranjeno da dođe u Hag!

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

13.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, proslavio je juče 78. rođendan u zatvorskoj ćeliji u Sheveningenu. Njegov sin Darko u razgovoru za Srpski telegraf otkriva da je zdravlje generala Mladića, inače, duže vreme ugroženo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Devet godina mladić u Haškom zatvoru

On bi mogao uskoro biti podvrgnut i operaciji "otklanjanja polipa na debelom crevu", zbog čega je Apelaciono veće Međunarodnog suda u Hagu odložilo usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu.

ZABRANA IZ HAGA

Darko Mladić, sin generala, ispričao je za Srpski telegraf da je njegova majka Bosa planirala da putuje za Holandiju kako bi zajedno proslavili rođendan.

- Bosa je želela da ide kod njega, da mu odnese paket, poklone, ali joj on nije dao zbog koronavirusa. Tražio je da otkažemo letove za Holandiju. Poslušali smo ga, ali čuli smo se telefonom i čestitali mu rođendan, a pakete, poklone ćemo poslati prvom prilikom, kada neko bude išao za Hag - priča Mladićev sin.

Bosa je želela da ide kod njega, da mu odnese paket i poklone

Darko Mladić, sin generala

HRONIČNO LOŠE

Dodaje da je general psihički dobro, mada je zdravlje ozbiljno narušeno:

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Sin Darko i supruga Bosa

- Dobro se drži, ima jak karakter, ne žali se, šali se. Ali mi smo zabrinuti, fizički je slab. On ima hronično lošu krvnu sliku, koju mesecima ne mogu da poprave. Ne znamo datum intervencije. Nadamo se da neće biti operisan dok se krvna slika ne popravi kako zbog žurbe ne bi bio životno ugrožen. Operacija bi bila visokorizična, mogao bi da umre na operacionom stolu. Da je bezopasno, kako neki pokušavaju da predstave, ne bi sud doneo odluku da se rasprava odloži.

Preživeo tri moždana udara

Mladić je, prema nalazima lekara, preživeo tri moždana udara pre nego je izručen Sheveningenu. Za vreme provedeno u pritvoru bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama. Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara. Izveštaji haških sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je njegovo zdravlje pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Mladić je, podsetimo, 22. novembra 2017. prvostepeno osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u zločinu u Srebrenici, progona, istrebljenja, ubistva, deportacije stanovništva, prisilnog premeštanja i terorisanja stanovništva, protivpravnog napada na civile i uzimanja talaca. Od 11 tačaka optužnice osuđen je za 10. Uhapšen je 26. maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a 31. maja 2011. izručen je Tribunalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading