VLADAJUĆA KOALICIJA JAČA I OD BOJKOTA: Analitičari o istraživanju "Faktor plusa"

Autor:

Vesti

10.03.2020

23:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da se izbori održavaju u nedelju, lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi 59,8 odsto, SPS i JS 15,1 odsto, a SPAS AleksandraŠapića 4,8 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus", koje se, prema oceni analitičara Dragomira Anđelkovića, ne čini nerealnim po mnogim pitanjima.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju rađenom od 1. do 9. marta na teritoriji Srbije, bez Kosova, Srpska radikalna stranka imala bi 3,5, Ujedinjena demokratska Srbija i pokret Metla 2020 tri odsto glasova, dok bi pokret Jedan od pet miliona imao 2,8 glasova, a kada je rejting stranaka u pitanju, ne stoji loše ni PUPS, koji, prema procenama, ima oko 3,6 odsto podrške građana, što ih čini poželjnim partnerom naprednjacima.

- Rezultati istraživanja "Faktor plusa" pokazuju da vladajuća koalicija pobeđuje superiorno na izborima, čak i ako bude manja izlaznost i čak i ako je tako visok rezultat vladajućih stranaka plod upravo činjenice da se deo opozicije odlučio za bojkot predstojećih izbora - ocenjuje Anđelković.

Kako navodi, u uslovima kada jedan deo ispitanika neće izaći na izbore, logično je da vladajuće stranke tako dobro stoje.

ANĐELKOVIĆ: BIRAČI SMATRAJU DA SAMO SAVEZ SNS I SPS GARANTUJE STABILNOST ZEMLJE

Rezultati istraživanja "Faktor plusa"

Lista oko SNS 59,8% 
SPS i JS 15,1% 
SPAS Aleksandra Šapića 4,8% 
SRS 3,5% 
Ujedinjena demokratska Srbija 3%
Pokret Metla 2020 3% 
Pokret Jedan od pet miliona 2,8% 

 

 

RAJIĆ: PUPS ZASLUŽENO NA LISTI SNS

RepublikaFoto: Promo foto

Politički analitičar Predrag Rajić ocenjuje da to što "Faktor plus" snagu PUPS Milana Krkobabića ocenjuje na oko 3,6 odsto nije slučajno, te da je zasluženo ova partija dobila svoje mesto u koalicionom bloku okupljenom oko SNS.

- Mišljenja sam da je SNS dobro izanalizirao snagu svih koalicionih partnera i u skladu sa svojom širom procenom im dodelio mesta na koalicionoj listi - poručuje Rajić.

On smatra da su pojedine opozicione grupacije precenjene u ovom istraživanju, a neke i potcenjene.

- Lista koju predvodi Aleksandar Vučić je sigurno najpopularnija i samo je pitanje koliko će ubedljiva pobeda ove liste biti. Pristalice SNS ne treba da se uljuljkaju zbog ovakvog stanja već da, ukoliko žele nastavak reformskog procesa, izađu što masovnije na izbore i doprinesu ostvarivanju što komotnije većine u parlamentu, koja bi garantovala snažnu podršku pregalaštvu predsednika Vučića - zaključuje Rajić.

 

- A kada bi, kojim slučajem, veći procenat izašao na izbore, ovi rezultati pokazuju da bi vladajući blok superiorno pobedio. Tako da, veća ili manja izlaznost, samo je pitanje koliko će velikim rezultatom pobediti, ali je evidentno da nema bojazni za vladajuće partije. Građani smatraju da koalicija SPS-SNS garantuje Srbiji stabilnost, izbalansiran spoljnopolitički stav i sigurnost, pa samim tim tako dobro vrednuju SPS, kao i SNS - smatra Anđelković.

Bojkot ne ugrožava izbore ni na koji način, dodaje Anđelković.

- Ako izlaznost bude relativno normalna, to će značiti da je bojkot apsolutno neuspešan i time bi stranke koje su pozivale na bojkot izgubile svaki legitimitet - kaže Anđelković i dodaje da u opoziciji postoje i nove partije koje do sada nisu bile zastupljene u parlamentu ili bar nisu bile zastupljene tako što su izlazile na izbore.

Takve stranke, ističe Anđelković, nemaju ni infrastrukturu niti sve ono što im je jedna vrsta nasleđa iz prošlosti, a što mora da se oslanja na sistemske temelje.

- Te stranke sigurno više dobijaju bojkotom i mogu da probaju da profitiraju tako što će preuzeti deo biračkog tela ili partijskih infrastruktura onih starijih partija koje mnogo gube. Tako da u opoziciji imamo one koji sigurno gube i one koji možda mogu da dobiju - zaključuje Anđelković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Aaaa

11.03.2020 08:10

Ovi rezultati su potvrda odgovornog,napornog i marljivog rada. Bravo za SNS,idemo u nove radne pobede.

Aleksej

11.03.2020 08:29

Bojkot je apsolutno besmislen, nevidim njegovu svrhu!

caca

11.03.2020 08:42

SNS ima podrsku naroda , a to je najvaznije.

vanjal

11.03.2020 08:43

Zasluzeni rezultati SNS -a