Šta će biti na izborima? Intervju sa Vladimirom Pejićem: Šansa za male stranke

Autor:

Vesti

10.03.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić procenjuje da će na izbore zakazane za 26. april izaći najmanje tri miliona glasača, te prognozira koje nove stranke i pokreti imaju šanse da pređu cenzus, a od kojih je slaba vajda da išta postignu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Pejić

- One se još nisu u potpunosti izdefinisale, ni da li će izaći, ni s kim, te s kakvom politikom će izaći. One moraju najpre da dobiju neku fizionomiju, a ako uspeju u ovom relativno kratkom periodu da to urade i pošalju poruku koje su to vrednosti koje oni propagiraju, tada bismo mogli da ih komentarišemo.

Kakve prognoze dajete Aleksandru Šapiću, Pokretu Srbija 21, DSS?

- S jedne strane imamo nacionalno opredeljene stranke poput Šapića, Metle i Zavetnika i s druge strane one koje se zalažu u većoj meri za evropske vrednosti, poput Srbije 21, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Stranke moderne Srbije... Čini mi se da je veći izbor glasača kod nacionalnih, ali je tu veća i konkurencija. Sve u svemu, lično ne mislim da, osim Šapića, ostali sto posto prelaze cenzus, a čak će i tu biti napeto. Ipak, nešto veće šanse mogu imati Metla i Srbija 21 ili eventualno neki blok okupljen oko Čanka i te ekipe.

Javne ličnosti nisu presudne

Prema Pejićevim rečima, učešće javnih ličnosti u kampanji nema ključni značaj na izborni rezultat.

- Na rezultat izbora najviše utiče politika i suština. Često se mnoge stranke bave i kampanjom i spotovima, te učešćem poznatih ličnosti, pa u koliko će kolona ići i slično, a najmanje se bave suštinom, odnosno politikom, a najbitnije je da stranka ima politiku i da je jasno iznese. Primera radi, SNS bi i bez podrške javnih ličnosti imao veliku podršku glasača, ali i to će im biti dodatna podrška svakako.

Ukoliko DS ili deo koji se zalaže za njih izađe na izbore, kakve su vaše prognoze?

- Malo im je kasno sada za neke velike poduhvate, ali na neki način neki od njih su to već uradili, pa deo izlazi ili kroz Srbiju 21 ili sami na lokalu. No, mislim da ni nemaju neki veliki broj glasača koliko DS kao neki simbol ima mnogo veći značaj. Otuda i ta borba da se kroz sam DS izađe ili ne izađe na izbore. Značajnije je ukratko samo ime DS kao simbola nego što oni sami imaju podršku glasača.

Šta bi u narednom periodu moglo eventualno da utiče na izlaznost?

- Neke vanredne okolnosti poput, nedajbože, zemljotresa ili nešto slično. Ali u ovakvoj situaciji ne može nešto mnogo da utiče.

Kakvu izlaznost očekujete?

- Još uvek je zaista rano spekulisati, ali je moja subjektivna procena da ne bi trebalo da bude ispod tri miliona glasača.

Istraživanje "Faktor plus" (decembar 2019)

Stranka Procenat
SNS  52,9%
SZS  10,1%
SPS  9,8%
PSG  6,5%
SPAS  4,1%
PUPS  3,6%
SRS  3,2%
SDPS  2,7%
DSS (Pokret Metla 2020)  2,4%
Neka druga stranka  4,7%

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading