(VIDEO) Na Kosovu samo srpska roba!

Autor: Kosovo online

Vesti

09.03.2020

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na rafovima maloprodajnih objekata u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću uglavnom se nude artikli koji su proizvedeni u Srbiji, uverili su se reporteri Kosovo Onlajna. Dopremanje tih proizvoda otežano je u poslednjih godinu i po dana zbog taksi koje su na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvele vlasti u Prištini, ali su zahvaljujući dovijanju prodavaca i uz pomoć Srbije, veće nestašice svih tih meseci izbegnute.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
U prodavnicama na Kosovou može se naći srpska roba

Iako nerado govore o tome kako i na koji način dopremaju robu iz Srbije do svojih prodavnica, vlasnici ističu da proizvode albanskog porekla ne nabavljaju, jer za tim ne postoji ni interesovanje kupaca.

Tvrdnje da je "sever Kosova preplavljen albanskim proizvodima" odbacuje i predsednik Udruženja privrednika Kosova i Metohije Radoš Petrović.

- Potpuno je netačno da je roba albanskog porekla preplavila sever Kosova i to se može videti ulaskom u bilo koju od prodavnica na ovom području. Iako se možda i nađe neki artikal proizveden na Kosovu, to je u veoma malom procentu.

Uprkos taksama koje su na snazi, kupcima se svakoga dana nude mleko i mlečni proizvode dopremljeni iz centralne Srbije. Sve to ne bi mogli bez pomoći naše države Srbiji, čiji su čelnici odmah posle uvođenja obećali da srpski narod na Kosovu i Metohiji neće ostati gladan i imaće mogućnost da kupuje robu koju želi - rekao je za Petrović za Kosovo Onlajn.

On je istakao i da na severu Kosova nisu povećavane maloprodajne cene, uprkos povećanim troškovima koje prodavci imaju, dok je na jugu situaciju obrnuta.

- Nije nam bitna cena samo da je roba iz Srbije, a u prodavnicama u našem gradu je za sada ima dovoljno - najčešći je komentar potrošača sa kojima su novinari portala Kosovo Onlajn razgovarali danas u Severnoj Mitrovici.

Foto: kosovo-online.com

- Ima dovoljno srpske robe i nju ćemo da kupujemo dok je god bude. Za sada ima dovoljno mleka, hleba i ostalih namirnica i dok je god tako albanske proizvode nećemo kupovati - kaže Zlatko Milićević iz Severne Mitrovice.

I njegov sugrađanin Božidar Kostić u jednom od marketa u centru grada za svoju decu kupuje Imlekov jogurt "Kravica" i plazma keks.

- U svakoj prodavnici u kojoj sam ušao video sam da ima dovoljno srpskih proizvoda i ja isključivo kupujem proizvode koji su proverenog kvaliteta - kaže Kostić.

Foto: kosovo-online.com

Kvalitet, ali i poreklo bitno je i sredovečnom sugrađaninu koji u svom cegeru nosi brašno proizvedeno u Kikindi, i šećer iz Crvenke.

- Uvek i samo kupujem robu srpskog porekla i nije mi bitna cena, samo da je proizvod iz Srbije. Za sve ostale imam dozu rezerve i nisam uveren u kvalitet koji nude, pogotovo za proizvode sa albanskim deklaracijama - rekao je u prolazu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading