(VIDEO) Vučić u Krušiku: Hoću da ostanete ovde da živite, zato ćemo u Krušik uložiti desetine miliona evra iz budžeta

Autor:

Vesti

09.03.2020

09:56 >> 10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić danas je u poseti fabrici namenske industrije Krušik u Valjevu, koja proizvodi najsavremenije naoružanje, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, načelnikom BIA Bratislavom Gašićem, kao i ministrom finansija Sinišom Malim.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić sa delegacijom u Krušiku

Na pitanje novinara šta kažu radnici zbog izmišljenih afera o namenskoj industriji Vučić je odgovorio:

- Razgovarajući sa njima oni su srećni što smo došli i što pokušavamo da preuzmemo brigu za zaposlene I preduzeće, to je njihovo osnovno osećanje. Znam mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje naše industrije i znam mnoge koji su zaradili na štetu Krušika.

- Nisam došao da vas lažem. Manja je tražnja u svetu za minobacačkim programima, fokurisamo se na raketni program, jer će nam doneti više novca.

Krušik danas nije u sjajnoj situaciji, došlo mi je iz kože da iskočim na sastanku da vam iskreno kažem, ali nismo došli da kukamo, već da vidimo kako da pomognemo.

Pre svega će biti neophodno da se sprovedu reforme u Krušiku i to temeljne.

Sa sindikatima nisam razgovarao, to ćemo u narednim danima. Srbija je spremna da uloži veliki novac, ali on mora da bude odgovorno trošen. Što se tiče radnika nećete imati problema ni sa poslom, ni sa platama, ali vas molim da pomognete svojoj državi koja je vlasnik preduzeća i da odgovornim ponašanjem potvrdite razlog da postojite - rekao je Vučić u obraćanju radnicima Krušika.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Radnici Krušika

On je rekao da nema strah od odgovornosti.

- Došao sam u lice da vam kažem kakvo je stanje u vašem preduzeću. Nažalost nismo uspeli da sačuvamo "Krušik", ali mi dobro znamo da je "Krušik" srce Valjeva i celog ovog okruga i 3.100 ljudi koji ovde rade izdržavaju svoje porodice. Drago mi je da je u januaru prosečna plata 63.000 dinara, ali to je zahvaljujući državnim davanjima. Hoću da ostanete ovde da živite, zato ćemo nastaviti s velikim ulaganjima u "Krušik" i Valjevo. Govorimo o desetinama miliona evra iz tekućeg budžeta.

Vučić je pozvao radnike na ozbiljnost i odgovornost.

- Moramo da vidimo kako proizvodnju da orjentišemo. Vojska Srbije će kupovati proizvoditi od vas. Imate dobru budućnost, ali samo ako budete vredno i dogovorno radili. Mi smo svoje lekcije naučili, moraćemo mnogo toga sami da promenimo, ali tražićemo vašu pomoć i podršku. Mi nećemo da odustajemo od odbrambene industrije iako bi mnogi to u svetu želeli.Ispred fabrike predsednika su dočekali radnici Krušika, kojima će se obratiti, nakon što se sastao sa rukovodstvom i obišao nove pogone.

U Krušiku se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vođene i nevođne rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 mm, metkovi 82 mm.

Takođe, proizvode se i kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

 

 


Krušik je osnovan 1939. godine kao privatna fabrika za proizvodnju municije koja se tada zvala Vistad.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ


Fabrika u vlasništvu države, sa oko. 3. 200 zaposlenih, u javnosti je u poslednje vreme bila u žiži javnosti zbog optužbi opozicije da su sklapani štetni ugovori po tu kompaniju u korist privatnih preduzeća i sa namerom da se uruši.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (56)

Loading
Vanja

09.03.2020 10:21

Predsednik ce uvek moci svojim radom i trudom da ospori neosnovane napade opozicije. Tako i ovaj put poseta Krusiku ce biti od velike vaznosti za ovu fabriku, za namensku industriju i za radnike istih. Pomoc drzave namenskoj industriji je jako bitna za dalji napredak.

Lena

09.03.2020 10:22

Nadam se da ce ova velika i znacajna fabrika ponovo povratiti svoju moc i osloboditi se malverzacija i lopova.

Jovan

09.03.2020 10:22

Ovo je značajna poseta ovom delu fabrike. Srbija će uložiti zančajna sredstva u modernizaciju Vojske i vojne industrije Srbije.

KOSTA

09.03.2020 10:23

Svaka cast coveku. Stize svugde, da sve obidje i sve isprati.