Patrijarh Irinej: Srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije!

Autor: Republika

Vesti

06.03.2020

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej kazao je danas da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije i da to, kako je naveo, "u našu glavu ne može da udje".

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Patrijarh Irinej

- Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da udje - ocenio je Irinej za portal sabornik.net.

On je ocenio da je srpska "velika tragedija" to što nije ništa učinjeno da se narod koji je 1999. godine proteran vrati na Kosovo.

- Mnogi žele, ali nemaju gde - rekao je Irinej.

Irinej je kazao da je prošle godine bio na Kosovu i da je obišao veći deo teritorije.

- To nije život. To je život bez slobode i bez ikakve nade u neku bolju budućnost. Ali se bore i žele da ostanu. A sa druge strane, vlasti čine sve da ih tamo bude manje - rekao je Irinej.

On je rekao da su Albanci "na način koji su primenili osvojili Kosovo", ali je istakao da ga nisu osvojili ni u ratu, nego "blagodareći svetskim prijateljima" koji su mu omogućili da se nasele na Kosovu.

- U tome ih je u mnogome pomagao svet, da ne kažem koje države. Tako danas, ja kad sam prvi put došao u Pizren, tamo je bilo 16.000 Srba, sada ih ima 20 duša. Tako je i u Prištini i u Peći i u Djakovici - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading